Over groenten en fruit

Nationaal Actie Plan Groenten Fruit van start

Donderdagmiddag vond in Den Haag de Voedseltop plaats. Overheid en bedrijfsleven hebben hier gesproken over de toekomst van ons voedselbeleid. Tijdens de Voedseltop is ook het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) aangekondigd door staatssecretaris Van Dam en zijn de twee ambassadeurs voorgesteld.

 
Voedesltop 2017 website GFHHet NAGF wil de bestaande initiatieven rond de consumptie van groenten en fruit bundelen en versterken zodat de consumptie van groenten en fruit toeneemt. Tamara de Weijer, huisarts en Rudolph van Veen, meesterkok, zijn benoemd als de ambassadeurs die dit ook verder zullen uitdragen. 

Over het doel van het NAGF is woensdag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Er is nu een voorfase opgestart die toewerkt naar een 3-jarig programma. Veggipedia is de basis voor productinformatie van het NAGF. Het projectteam is bereikbaar via info@nagf.nl. Meer info >>

veggipedia

Product van de week

Rettich

Rettich

Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Het is een langwerpige, witte wortel met een pittige smaak, iets scherper dan die van radijs. Deze groente is dan ook familie van de radijs en wordt meestal rauw gegeten. Rettich heeft een groeiduur van 6 tot 7 weken en wordt vooral voor de voorjaars- en zomerteelt gebruikt. Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 jaar voor Christus door de Oude Egyptenaren geteeld. De groente staat dan ook afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven.

Wist je dat?

Met zo’n grote rettich haal je gemakkelijk jouw dagelijkse 2x2. Snij regelmatig wat plakjes af, als lekkere snack tussendoor.

Producten

Kousenband

Kousenband kennen we vanuit onze band met Suriname. Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon. In de tropen kan ...

Rock Chives®

Rock Chives® is, net als taugé en alfalfa, een kiemgroente. Deze groenten kenmerken zich allen door een lekkere smaak en een zeer hoge voe ...

Tuinkers

Tuinkers is een plant uit de kruisbloemenfamilie en wordt ook wel sterrenkers of bitterkers genoemd. Het is afkomstig uit Noord-Afrika. Tuin ...

Recepten

Aardbei
a Salade
4 personen
l 10 minuten
Aardbei
n Lunch
2 personen
l 30 minuten
Aardbei
d Bijgerecht
2 personen
l 20 minuten

Wat is Veggipedia?

De online groenten- en fruitencyclopedie

Veggipedia bevat meer dan 230 groenten- en fruitsoorten voorzien waardevolle productinformatie, feiten, weetjes en tips. Van bereiding tot voedingswaarden en van verkrijgbaarheid tot tot bewaaradvies. Ook bevat veggipedia meer dan 600 overheerlijke recepten met groenten en of fruit als hoofdingrediënt.

Herkomstcheck groenten en fruit

Naast de productinformatie bevat veggipedia informatie over de herkomst van de producten.
Gebruik de herkomstcheck bovenaan de website om met behulp van de de (streepjes)codes op de verpakking informatie te vinden over de teler of handelaar achter het product. Ook is hierdoor vaak nog meer specifieke productinformatie terug te vinden.

Tip: Download ook de app in de App Store en Google Play zodat je direct de streepjescode op de verpakking kan inscannen!