Raapstelenstamppot met gebakken appel

Ingrediënten

  • 350 g raapstelen
  • 1 stevige appel
  • peper
  • 15 g vloeibare margarine
  • ca. 1 dl warme halfvolle melk
  • 600 g aardappelen
  • 600 g kruimige aardappelen
  • 200 g hamlap bereid
  • 1/2 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

1. Verwijder de worteluiteinden van de raapstelen, was ze en laat ze goed uitlekken of droog ze in een slacentrifuge. Snijd de raapstelen in smalle repen.
2. Kook de aardappelen in een pan met een bodem water gaar.
3. Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel in 4 plakken en besprenkel met citroensap. Verhit de margarine in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten goudbruin.
4. Giet de aardappelen af en stamp er met de melk en peper een luchtige puree van.
5. Voeg de ham in blokjes samen met de gesneden raapstelen aan de aardappelpuree toe. Schep alles goed door elkaar. Serveer de stamppot direct in een (voorverwarmde) schaal en leg de gebakken appelschijven erop. Smakelijk eten! 

Dieet variatietip: Volg je energiebeperkt dieet? Neem magere melk of liefst water voor de puree. Bak de appelschijven niet, met de verse stukjes appel is het ook heerlijk. Desgewenst kun je ze in de oven/magnetron verwarmen (in allebei de gevallen wel eerst met citroen besprenkelen). Bij lactose-intolerantie kun je sojamelk of lactosevrije melk nemen en de appelschijfjes eventueel in (olijf)olie bakken.

Voedingswaarde per persoon

Energie 575 kcal
Eiwit 42 gram
Koolhydraten 69 gram
Waarvan suikers 0 gram
Vet 12 gram
Waarvan verzadigd 3 gram
Vezels 10 gram
Zout 0.41 gram