9 x Nederlandse seizoensgroenten van mei en juni

Er gaat niks boven de smaak van verse seizoensgroenten uit Nederland, toch? Deze groenten zijn in mei en juni volop verkrijgbaar van eigen bodem:

1. Andijvie

Er wordt ongeveer 700 hectare andijvie in Nederland geteeld. De andijvie van de volle grond is van half juni tot ca. half november verkrijgbaar. In de winter en het vroege voorjaar komt Nederlandse andijvie uit de kas. Lees meer over andijvie.

2. Kropsla

Kropsla is een traditionele en vertrouwde sla. Kropsla is van mei tot en met oktober in het seizoen. Je kunt deze frisse sla het beste in de koelkast bewaren. Lees meer over kropsla.

3. Rabarber

Jazeker, rabarber is een groente. Van deze friszure groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt, daardoor lijkt het meer op fruit dan op groente. Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. Lees meer over rabarber.

4. Asperge

Het witte goud uit Nederland is van half april tot half juni verkrijgbaar. Need we say more? Haal ze snel nu het nog kan. Of wil je toch nog iets meer weten? Lees hier dan meer over de asperge.

5. Meiraap

De naam zegt het eigenlijk al. Meirapen kun je alleen in het voorjaar kopen. Ze zijn vroeg gezaaid en heten dan Meiraap. Als ze in het najaar worden gezaaid, dan zijn ze te koop als Herfstraap. Verse meiraap voelt stevig aan en heeft sappig groen loof. Lees meer over de meiraap.

6. Prei

We zetten prei wel op deze lijst, maar deze groente groeit eigenlijk het hele jaar door, met name in Noord-Brabant en Limburg. Er is echter wel verschil tussen winter-, herfst- en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Zomerprei is minder lang houdbaar dan winterprei. Lees meer over de prei. 

7. Rucola

Rucola wordt sinds de Middeleeuwen in het Middellandse Zeegebied geteeld, maar groeit ook in Nederland goed. De groente is makkelijk zelf te zaaien en te verbouwen. Je kunt ervan blijven plukken, omdat het plantje steeds weer nieuwe blaadjes vormt. Toch liever in de winkel kopen? Zoek dan rucola die stevig, klein en donkergroen van kleur is. Lees meer over rucola.

8. Peultjes

Peultjes worden altijd zeer jong geoogst. Dan hebben de erwtjes zich nog maar nauwelijks ontwikkeld. De peulen zijn dan heldergroen, plat en knapperig en hebben een zoete smaak. Je kunt alles eten; zowel de schil als de erwten. Let bij aankoop op dat je peultjes frisgroen zijn met een knapperige schil. Lees hier meer over peultjes.

9. Paksoi

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt maar goed gedijd in de Nederlandse grond. Deze bladkool heeft knapperige, witte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren. Paksoi heeft geen typische koolsmaak, het smaakt eerder wat pittig. Lees hier meer over paksoi. 

Wist je dat er nog 290 andere soorten groenten op Veggipedia te vinden zijn? Bekijk ze hier.