Bleekselderij bevat negatieve calorieën? 4 stellingen over groenten en fruit

Van fruit word je dik, de meeste vitamines zitten onder de schil en bleekselderij bevat negatieve calorieën. Zomaar een greep uit vele stellingen over groenten en fruit die bij ons regelmatig de revue passeren, zowel op instagram als in het echte leven. Maar kloppen ze eigenlijk wel? Wij zetten er 4 voor je op een rij.

Stelling 1: Van fruit word je dik

Niet waar. Toename van lichaamsgewicht en fruit eten zijn niet 1 op 1 met elkaar verbonden. Je ziet soms door alle hippe dieetgoeroes het bos niet meer maar het principe is eigenlijk heel simpel: je komt pas aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt. Sommige mensen mijden fruit vanwege de suikers die erin zitten maar dat is niet verstandig.

Fruit bevat inderdaad fructose, oftewel vruchtensuikers. En deze suikers leveren inderdaad calorieën op, net als alle andere vormen van suiker. Je krijgt gemiddeld 100 kcal binnen wanneer je twee stuks fruit eet  (bijv. een kiwi van 30 kcal en een appel van 55 kcal) maar dat is nog altijd veel minder dan bijvoorbeeld een chocoladereep van 250 kcal. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld een Marsreep en een mergpijpje maar liefst 3 keer (!) zoveel suiker als een appel.

Bovendien bevat fruit veel vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft, dus het is ook nog eens een stuk gezonder.

Stelling 2: De meeste vitamines in groente en fruit bevinden zich net onder de schil

Niet waar. Dat zou vreemd zijn, als alle vitaminen en mineralen met z'n allen net onder schil kruipen. Nee hoor, vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een peer met schil bevat wel iets meer vezels en vitamine C dan een peer zonder schil, maar dat verschil is minimaal. (Bron)

Stelling 3: Verse groenten zijn gezonder dan diepvriesgroenten

Wederom niet waar. Uit een enquête van het Voedingscentrum blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders denkt dat diepvriesgroenten minder gezond zijn dan vers. Het is dus een vrij hardnekkige fabel, maar een fabel niettemin.

Tussen het moment van oogsten, verpakken en invriezen van de diepvriesgroenten zit maar heel weinig tijd. Ze worden naar de oogst heel snel verhit en daarna weer snel afgekoeld. Op deze manier blijven de smaak, kleur, vitamines en mineralen heel goed bewaard.

Diepvriesgroenten bevatten daardoor evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Er kan een piepklein verschil tussen zitten, maar dat is te verwaarlozen. Let wel op de toevoegingen: spinazie a la crème is minder gezond dan diepvriesspinazie. Maar neem je gewone diepvriesspinazie, dan is het weer even gezond als vers.

Stelling 4: Bleekselderij bevat negatieve calorieën

Ook niet waar. Deze stelling horen we veel in onze omgeving. Bleekselderij zou "negatieve calorieën" bevatten: de vertering van deze groente zou meer energie vragen dan het toevoegt aan het lichaam, waardoor je dus al etende afvalt.  

Dat zou mooi zijn toch? Maar het Voedingscentrum is hier heel duidelijk over: "Dit is een fabel. Negatieve calorieën bestaan niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging."

Dat neemt natuurlijk niet weg dat bleekselderij perfect past in een gezond eetpatroon. Het bevat erg weinig kcal bevat (slechts 14 kcal per 100 gram) en is een fijne frisse knabbel op warme zomerdagen met een frisse dip

Heb jij nog een stelling over groenten en fruit die wij kunnen onderzoeken? Laat het ons weten.

Bron: Voedingscentrum, Veggipedia