Disclaimer

 

Aansprakelijkheid
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) heeft bij de totstandkoming van deze website naar beste weten en met de grootste zorg gehandeld. Het NAGF is, behoudens opzet of grove schuld van het NAGF, niet aansprakelijk voor schade, in welke vorm dan ook, die is ontstaan als gevolg van onjuistheid, onvolledigheid of onrechtmatigheid van de inhoud van de aangeboden informatie. Het NAGF is niet aansprakelijk voor het niet toegankelijk, respectievelijk niet beschikbaar zijn van deze website.

Geldigheid van de informatie
Aan informatie welke in enige vorm op deze website wordt aangeboden met betrekking tot regelgeving kunnen geen rechten worden ontleend. Europese wetgeving wordt gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU dat te raadplegen is op de website eur-lex.europa.eu. Nationale wetgeving is gepubliceerd in de Staatscourant en te raadplegen op de website wetten.overheid.nl.

Intellectuele eigendomsrechten
Alle intellectuele eigendomsrechten, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de auteursrechten, databankrechten, merkrechten en handelsnaamrechten, met betrekking tot (de inhoud van) de website en de daarin opgenomen gegevens, afbeeldingen, geluiden, teksten, databestanden, foto’s, programmatuur, merken, logo’s en alle overige materialen - inclusief de combinatie(s) daarvan, berusten bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit of haar licentiegevers.

Zonder voorafgaande schriftelijk toestemming van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit is het u niet toegestaan om de inhoud van de website openbaar te maken en/of te verveelvoudigen tenzij dit noodzakelijk is om normaal gebruik te maken van de website en/of dit is toegestaan op grond van dwingend recht. Daarnaast is het niet toegestaan om een (niet-)substantieel deel van de website (herhaald en systematisch) op te vragen en te hergebruiken op de wijze zoals bedoeld in de Databankenwet.

Verwijzingen naar websites van derden
De website kan informatie bevatten die van derden afkomstig is en/of kan verwijzen naar de websites van derden (bijvoorbeeld via een hyperlink, banner of button). Over deze informatie en de inhoud van deze websites heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit geen zeggenschap. Het NAGF accepteert dan ook geen verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid voor deze informatie en de inhoud van deze websites.

Overig
Deze disclaimer kan van tijd tot tijd wijzigen.


Disclaimer Recepten

Uitgangspunt is dat de recepten op Veggipedia hoofdzakelijk bestaan uit ingrediënten die in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Producten buiten de Schijf van Vijf kun je beperkt inzetten. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

Criteria recepten

1. Groenten en fruit
Voldoende groenten en/of fruit:
- Minimaal 150g voor een hoofdgerecht.
- Minimaal 75g voor een bijgerecht, voorgerecht of lunch.
- Minimaal 50g voor tussendoor/snack.

2. Producten buiten de Schijf van Vijf
Hoofdgerecht: maximaal 2 dagkeuzes.

3. Vetten
Vloeibaar bak- of braadvet of (olijf)olie in plaats van kokosolie en/of (room)boter.

4. Vlees, vleesvervangers en zuivel
a. Maximaal 100 gram bereid (onbewerkt) mager vlees.
b. Vegetarische volwaardige maaltijden (vleesvervangers zoals ei, noten of peulvruchten inzetten).
c. Magere en/of halfvolle zuivelproducten, zoals magere kwark, verse geitenkaas, mozzarella.

5. Volkoren graanproducten
Zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst etc.

6. Dranken
a. Water, koffie of thee.
b. Alcohol: geen, bij hoge uitzondering.

7. Smaakmakers
Geen zout toevoegen, totaal zoutcriterium van 2 gram zout per persoon per hoofdgerecht.

8. Energetische waarde
Hoofdgerecht: 400-700 kcal.

Toelichting bij criteria 1 t/m 7

1. Groenten en fruit
Groente
- Verse groente
- Enkele keer diepvriesgroente of groente uit blik.
- Gepureerde groente zonder toevoegingen.
- Bij uitzondering zuurkool (staat niet in de Schijf van Vijf!).

Fruit
- Vers fruit
- Enkele keer diepvriesfruit.
- Bij uitzondering fruit op eigen sap (bijv. ananas).
- Gedroogd fruit (max. 20 gram per dag). 
- Geen vruchtensap

Afvalfactor
Groente: geen, we streven naar zo min mogelijk verspilling.
Fruit: (oneetbare) schil

Slinkfactor
Groente: alleen meegenomen bij bladgroenten (zoals spinazie, andijvie etc.).
Fruit: geen

2. Producten buiten de Schijf van Vijf
Producten zoals vleeswaren, honing en sauzen staan niet in de Schijf van Vijf. Deze producten kunnen in kleine hoeveelheden toegepast worden in de recepten en worden bestempeld als ‘dagelijkse keuze buiten de Schijf van Vijf’.

Grotere hoeveelheden en/of minder gezonde producten worden als ‘weekkeuze buiten de Schijf van Vijf’ bestempeld. Deze producten zijn niet of bij hoge uitzondering in de recepten gebruikt.

Met betrekking tot de maaltijden zijn de volgende richtlijnen opgesteld.

Dagelijkse keuze buiten de Schijf van Vijf
- Hoofdgerecht, maaltijdsalade, maaltijdsoep: Bestaat uit ingrediënten die in de Schijf van Vijf staan, met maximaal twee keuzes uit de ‘dagelijkse categorie’ van producten buiten de Schijf van Vijf.
- Lunchgerecht, ontbijtgerecht, gemengde salade, belegde broodje: Bestaat uit ingrediënten die in de Schijf van Vijf staan, met eventueel één keuze uit de ‘dagelijkse categorie’ van producten buiten de Schijf van Vijf.

3. Vetten
- Vloeibaar bak- of braadvet.
- (Olijf)olie
- Zachte margarine
- Geen kokosvet (kokosolie) en/of (room)boter.
- Hoofdgerecht: tot max. 15 gram vloeibaar bak- en braadproduct of olie per persoon.

4a. Peulvruchten, vis, vlees en ei
- Vis (bij voorkeur vet, zoals zalm of haring) of schaal- en schelpdieren.
- Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, kidneybonen.
- Onbewerkt vlees, zoals: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, mager gehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonade, varkensfiletlapjes, varkenshaasschouderkarbonade, hamlap.
- Eieren.
- Tofu/tempé.
- Gekookte of (zelf) gegrilde kipfilet, zelf gebakken hamlap, varkenshaas, biefstuk of mager rundergehakt i.p.v. worst, spekjes, bacon, chorizo, gehakt etc.

Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf
Bewerkt vlees, zoals ham, maximaal 15g per persoon.

4b. Volwaardige vegetarische maaltijd
Een stukje (bereid) vlees/vis van 100 gram kun je vervangen door:
- 2 eieren
- 100 gram vleesvervanger (stukjes, balletjes, burgers etc.), met toegevoegd ijzer en vitamine B12 en maximaal 1,1 gram zout per 100 gram.
- 75 gram (gare) peulvruchten (kikkererwten, linzen of kidneybonen bijv.).
- 25 gram ongezouten noten (dit is tevens het maximum), pinda’s of pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten etc.)

Exacte criteria voor goede vegetarische keuzes
- eiwit (meer dan 12% van de energie), en
- ijzer (meer dan 0,8 milligram per 100 gram), en
- vitamine B1 (meer dan 0,06 microgram per 100 gram), en/of
- vitamine B12 (0,24 microgram per 100 gram)
Niet in elke goede keuze zit vitamine B12. Vegetariërs halen ook B12 uit zuivel en eieren. Veganisten doen er goed aan vitamine B12 bij te slikken.

4c. Zuivelproducten
- Zuivelspread, hüttenkäse, verse geitenkaas of mozzarella i.p.v. hard geitenkaas, feta, brie, roquefort etc.
- Magere/halfvolle kwark of yoghurt
- 30+ kaas
- 32+ Grana Padano in i.p.v. Parmezaanse kaas
- Kookroom (light) in plaats van crème fraîche.
- Zure room bij uitzondering (weekkeuze Schijf van Vijf).
- Sorbetijs i.p.v. roomijs.
- Slagroom light i.p.v. slagroom.

5. Brood en graanproducten
- Volkorenbrood (evt. bruinbrood met min. 4,5g vezel per 100 gram)
- Volkorenpasta
- Zilvervliesrijst
- Volkoren bulgur
- Couscous (min. 2,1g vezel per 100 gram)
- Bij uitzondering paneermeel afgewisseld met vermalen geroosterd volkorenbrood of verkruimeld volkorenbeschuit.
- Taco’s gemaakt van volkorenwraps.
- Volkorenwraps
- Havermout
- Vruchtenmuesli (≤16g suiker, ≤2g verzadigd vet en ≥8g vezel per 100g gram).

6a. Dranken
- Water, thee of koffie zonder toevoegingen.
- Bronwater met fruitsmaak, zoals Crystal Clear, DubbelFrisss Bronwater (≤ 4 kcal per 100 ml).
- Frisdrank light (≤ 4 kcal per 100 ml)
- Geen groente- of vruchtensappen.

6b. Alcohol
Het advies is om geen alcohol te drinken. Alcohol is in bijna alle gerechten vervangen door bijv. bouillon met minder zout.
Alcohol is slechts in hoge uitzondering gebruikt, bij bijvoorbeeld sherrysoep (0,5-1 eetl. p.p.) of champignonrisotto (1 eetl. wijn p.p.).

7. Smaakmakers
- Verse kruiden
- Gedroogde kruidenmixen zonder zout
- Ui
- Spaanse peper
- Balsamicoazijn
- Zelfgemaakte olie/azijndressing, citroensap of een dressing van magere/halfvolle yoghurt met kruiden.
- Ongezouten noten
- Geroosterd sesamzaad
- Pijnboompitten
- Bouillon met minder zout
- 1 handje rozijnen (20g)
- Geen zout/bouillon toevoegen
- Sambal bij uitzondering (verkies rode peper boven sambal).
- Zure room bij uitzondering (indien mogelijk verkies magere kwark boven zure room).
- Hoofdgerecht: totaal zoutcriterium van 2 gram zout (800 mg Na) p.p.

Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf
- 3 olijven
- Augurk
- 1 eetlepel ketchup, yogonaise of satésaus
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel ketjap/sojasaus
- 1 sauslepel satésaus
- 1 theelepel kappertjes
- 1 eetlepel kookroom (light), bij uitzondering max. 5 eetl. p.p.
- 1 toef slagroom light
- 1 handje kroepoek (10g)
- 1 stukje (pure) chocolade
- 1 eetlepel kokosmelk*

*Kokosmelk
Kokosmelk is bij uitzondering gebruikt, bij bijvoorbeeld een soep met kokos, 1-2 eetlepels p.p. en bij hoge uitzondering in een gerecht met kokossaus (max. 1 dl kokosmelk p.p.).