Mandarijn (Mediterrane types)

De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. De mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel. Deze oranje kanjers zijn een uitstekende bron van vitamine C en voedingsvezels. Grofweg kun je mandarijnen indelen in vier typen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn.

OOK WEL GENOEMD:

Mandarijnen
Mediterrane
Mandarijn
Ga naar:

Informatie

Mandarijn kopen

Let bij het kopen van mandarijnen op de schil. Deze moet glanzen en geen rimpels of schimmels hebben.    

Portiegrootte 

Per stuk s/m/l/ (zonder schil): 30/60/80 gram
Per stuk s/m/l/ (met schil): 40/80/107 gram 

Teelt en seizoen 

De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko. Het is zelfs het zesde meest geïmporteerde fruit van ons land!


Tip 

Twee mandarijntjes tellen mee voor 1 stuk fruit. Koop ook eens een netje mandarijnen voor op het werk!

Mandarijn smaak 

Mandarijnen hebben een heerlijk zoete smaak. Vanwege deze zoete smaak en de losse schil zijn mandarijnen erg populair bij kinderen. Tegenwoordig zijn er vele soorten zonder pit te koop bijvoorbeeld de Clementina (zoet van smaak) of de Satsuma (lichtzuur van smaak).

Consumptiecijfers 

De mandarijn is een van de populairste fruitsoorten van Nederland. Elk jaar eet een Nederlander gemiddeld 4 kilo mandarijn. Mandarijnen worden de laatste jaren populairder ten opzichte van sinaasappels.

Verkrijgbaarheid mandarijn (mediterrane types)

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec