Pastinaak bereiden & bewaren

Bewaren
Net als wortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, ongeveer 2 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15°C).

Pastinaak kun je ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.

Een restje gare pastinaak kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of pastinaak niet goed meer is? De pastinaak is beschimmeld, verspreidt een zure geur of wordt slap. Dit bederf herken je door goed te kijken, voelen of ruiken.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2 weken
Diepvries: 6 maanden

Gekookt
Koelkast: 2 dagen 
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25 - 30 minuten

Pastinaak schoonmaken

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.