Salanova sla bereiden & bewaren

Bewaren 
Bewaar deze sla, in originele verpakking, in de groentelade van de koelkast. Houd de wortelkluit bij voorkeur vochtig, zo blijft de sla het langste goed.

Zorg ervoor dat de sla kan ademen. Doe je sla zelf in een plastic zak? Leg hem niet in een gesloten plastic zak weg. Je kunt de sla eventueel in een open plastic zak bewaren.

Op een warme plaats wordt sla snel slap. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrijkomt. Etheen veroorzaakt bruinrode vlekken op de nerven van sla, sla bederft dan sneller.

Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla is beschimmeld of verlept. Dit bederf herken je door te ruiken, kijken of proeven.

Bereiden
Met één snijbeweging, valt de sla uiteen en heb je bladeren van gelijke grootte. Met een appelboor lukt dit meestal wel. Ook kun je de helft van de bladeren makkelijk van de stronk snijden of de paar blaadjes die je nodig hebt ‘plukken’.

Bewaartijden

Koelkast: 2-3 dagen

Bereidingstijden

Geen, sla wordt doorgaans rauw gegeten.

Mocht je de sla toch willen bereiden dan kun je deze bewaartijden aanhouden:
Koken: 4 - 6 minuten
Magnetron: 5 - 7 minuten
Smoren: 6 - 7 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Salanova (rood en groen) schoonmaken

Sla goed wassen voor gebruik en laten uitlekken. Voor het uitlekken kun je eventueel een slacentrifuge gebruiken. Hiermee slinger je al het vocht eruit.

Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren.