Spitskool bereiden & bewaren

Bewaren
Spitskool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal kan eventueel ook, spitskool is dan wel korter houdbaar.

Panklare (voorgesneden) spitskool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.

Verse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Gare spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.

Hoe weet je of verse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren. Dit bederf herken je door te ruiken of goed te kijken.

Bereiden
Was de spitskool met ruim water. Snijd de spitskool in de lengte door. Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Daarna kun je spitskool in reepjes snijden en verder bereiden.

Bewaartijden

Rauwe spitskool
Koelkast: 2-4 weken
Fruitschaal: 1-2 weken
Diepvries: 12 maanden

Gekookte spitskool
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 10 - 15 minuten
Roerbakken: 7 - 10 minuten
Magnetron: 7 - 12 minuten
Smoren: ca. 15 minuten
Stomen: 15 - 20 minuten

Spitskool schoonmaken

Zie bereiden.