De Groen(t)e Quiz
6 januari 2022

1. Hoe lang moet je aspergebroccoli koken?
a) 4 minuten
b) 8 minuten
c) 10 minuten
2. Spruitjes worden gezaaid in …
a) de winter
b) de lente
c) de zomer
d) de herfst

3. Koolrabi groeit …
a) onder de grond
b) boven de grond
4. Voedingskundig gezien is een doperwt …
a) groente
b) fruit
c) peulvrucht

5. Waar kun je jalapeñopepers het beste bewaren?
a) in de koelkast
b) op een koele donkere plek
c) op kamertemperatuur
6. Hoeveel gram vezels bevat een avocado?
a) 2-4 gram
b) 5-7 gram
c) 8-10 gram

7. Hoe lang kun je een artisjok in de koelkast bewaren?
a) 1-3 dagen
b) 4-7 dagen
c) 7-10 dagen
8. Spinazie komt oorspronkelijk uit …
a) het Midden-Oosten
b) Zuidoost Azië
c) Noord-Afrika

9. Waarom moet je andijvie zo snel mogelijk opeten?
a) Omdat de andijvie anders zijn licht bittere smaak verliest
b) Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat en daardoor snel kan verleppen
c) Omdat de voedingsstoffen uit andijvie anders verloren gaan
10. Waar bewaar je een komkommer?
a) koelkast
b) koele donkere plek
c) fruitschaal

Antwoorden:
1: A
2: B (na april zaaien heeft geen zin meer, de groeiperiode is dan te kort voor een goede oogst)
3: B (vandaar de bleke wit/groene kleur)
4: A (verse doperwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Dit is ook de reden dat ze tot groenten worden gerekend. Plantkundig is de doperwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet)
5: C
6: C
7: B (mits gerold in een vochtige theedoek)
8: A (Perzië, om precies te zijn)
9: B
10: B (wij zien ze echter nog te vaak in de koelkast liggen..)