Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

De Groen(t)e Quiz

6 januari 2022

Start je jaar met groene groenten. Die zijn niet alleen supergezond maar ook nog erg lekker. Op Veggipedia staan wel 150 soorten groene groenten, van spruitjes tot koolrabi en van artisjok tot avocado. Maar wat weet jij over deze groene groenten? Test nu jouw kennis! De antwoorden staan onderaan, maar niet spieken he?
<h1>De Groen(t)e Quiz</h1>

1. Hoe lang moet je aspergebroccoli koken?

a) 4 minuten

b) 8 minuten

c) 10 minuten

2. Spruitjes worden gezaaid in …

a) de winter

b) de lente

c) de zomer

d) de herfst

3. Koolrabi groeit …

a) onder de grond

b) boven de grond

4. Voedingskundig gezien is een doperwt …

a) groente
b) fruit
c) peulvrucht

5. Waar kun je jalapeñopepers het beste bewaren?

a) in de koelkast

b) op een koele donkere plek

c) op kamertemperatuur

6. Hoeveel gram vezels bevat een avocado?

a) 2-4 gram

b) 5-7 gram

c) 8-10 gram

7. Hoe lang kun je een artisjok in de koelkast bewaren?

a) 1-3 dagen

b) 4-7 dagen

c) 7-10 dagen

8. Spinazie komt oorspronkelijk uit …

a) het Midden-Oosten

b) Zuidoost Azië

c) Noord-Afrika

9. Waarom moet je andijvie zo snel mogelijk opeten?

a) Omdat de andijvie anders zijn licht bittere smaak verliest

b) Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat en daardoor snel kan verleppen

c) Omdat de voedingsstoffen uit andijvie anders verloren gaan

10. Waar bewaar je een komkommer?

a) koelkast

b) koele donkere plek

c) fruitschaal

Antwoorden:

1: A

2: B (na april zaaien heeft geen zin meer, de groeiperiode is dan te kort voor een goede oogst)

3: B (vandaar de bleke wit/groene kleur)

4: A (verse doperwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Dit is ook de reden dat ze tot groenten worden gerekend. Plantkundig is de doperwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet)

5: C

6: C

7: B (mits gerold in een vochtige theedoek)

8: A (Perzië, om precies te zijn)

9: B

10: B (wij zien ze echter nog te vaak in de koelkast liggen..)