Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Kun je het coronavirus oplopen via groenten en fruit?

16 maart 2020

Nee. Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen.
<h1>Kun je het coronavirus oplopen via groenten en fruit?</h1>

Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel en dus ook niet in groenten en fruit. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.

Hieronder de veiligheidtips van het Voedingscentrum: 

  • Was je handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
  • Was je fruit en groente altijd goed.
  • Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken.
  • Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
  • Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig.
  • Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
  • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
  • Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
  • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste.
  • Was je handen goed voor en na het boodschappen doen.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Bron: Voedingscentrum