4 manieren hoe groenten en fruit overgewicht helpen voorkomen

Groenten en fruit zijn hartstikke gezond. Zo helpen ze bijvoorbeeld om overgewicht te voorkomen. Maar hoe zit dat precies? Wij leggen het uit.

1. Lage energiedichtheid

Dit betekent dat groenten en fruit relatief weinig calorieën bevatten.

2. Verzadigend effect

Groenten en fruit geven een verzadigd (=vol) gevoel door de grote hoeveelheid voedingsvezels die erin zitten. Daardoor krijg je minder snel honger en ga je minder snel snacken.

3. Lagere pieken in de bloedsuikerspiegel

Door de lage energiedichtheid geven groenten en fruit lagere pieken in de bloedsuikerspiegel (lees: hoeveelheid suiker in het bloed). Suiker komt na het eten in je bloed terecht om vervoerd te worden naar verschillende plekken in je lichaam. Hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je sneller honger krijgt. Tijdens zo'n dip in je bloedsuikerspiegel kan je je trillerig voelen, hoofdpijn hebben, duizelig zijn, minder geconcentreerd zijn, moe en hongerig zijn. En dan ga je sneller snoepen natuurlijk.

4. Polyfenolen

Polyfenolen zijn antioxidanten die in groenten en fruit zitten. Deze stofjes helpen mogelijk om je gewicht te behouden. Hoe dit precies zit wordt nog verder onderzocht.

 

Genoeg redenen dus om veel groente en fruit te eten!