Aardse kleuren foodtrend voor 2020?

Elk jaar is het weer spannend welke nieuwe foodtrends er op zullen komen. Het vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie (VMT) voorspelde de vijf grootste foodtrends voor 2020. Een van die foodtrends is een stijging in de populariteit van voedingsmiddelen met aardse kleuren en smaken. Zullen we in 2020 echt meer aardappels, paddenstoelen en wortel- en knolgroenten op ons bord zien?

Foodtrends 2020

De foodtrends voor 2019 waren o.a. de opkomst van keurmerken, het preventieakkoord, de online groei van boodschappen en de groei van het out-of-home kanaal (oftewel, buiten de deur eten). Voor 2020 worden een aantal andere foodtrends voorspeld. Zo zou de focus meer komen te liggen op voedingsmiddelen met minder milieu-impact, zou de aardappel een comeback krijgen en is er meer aandacht voor plantaardige kaas.

Aardse kleuren en smaken

Een andere foodtrend voor 2020 is dus de omslag naar warme, aardse kleuren en smaken. Dat kleur al een belangrijke rol speelde op ons bord is wel duidelijk. De afgelopen jaren zagen we op foodblogs en in kookboeken veel kleurrijke gerechten voorbij komen. Van regenboog salades tot gekleurde poké bowls en pasta's.

'Geur van de aarde'

De trendwatcher voorspelt dat vooral bruin een belangrijke kleur wordt. Bruin is tenslotte de kleur van de bodem: dé plek waar veel van ons eten vandaan komt. Niet alleen om hun bruine uiterlijk wordt een opmars van aardse producten verwacht. Ook de 'aardse smaken' zouden volgend jaar goed in de smaak vallen. Aardse smaken zouden ontstaan door de organische verbinding 'geosmine'. Geosmine is afgeleid van de Griekse woorden 'aarde' en 'geur', oftewel 'geur van de aarde'. Het stofje doet zijn naam eer aan: de geur van geosmine doet denken aan een muffe, gronderige smaak. Klinkt lekker he?