Alles over de aubergine: gezondheid, soorten en recepten

Ga voor paars! Dat was de boodschap die we je meegeven in de meest recente Veggipedia-nieuwsbrief. Met paarse groente en fruit geef je je kerstgerecht in een handomdraai een prachtige en bijzondere kleur. De meest bekende paarse groente is wellicht wel de aubergine, daarom vertellen we nu wat meer over deze groente in een Veggieblog!

Hartstikke gezond

Veel mensen weten niet dat de aubergine hartstikke gezond is. Wij leggen je uit waarom:

  • Aubergine zit boordevol vezels die goed zijn voor je stoelgang;
  • Aubergine bevat vitamines en mineralen, zoals magnesium (belangrijk voor onder andere de vorming van botten en spieren) en foliumzuur (super belangrijk voor een ongeboren baby in de buik, maar ook voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen);
  • Aubergine bevat weinig calorieën en is ook nog eens vet-, koolhydraat- en glutenvrij.

 

Soorten

De aubergine, ook wel 'eierplant' genoemd, is een langwerpige vrucht die in het wild het formaat en de kleur van een kippenei heeft. Je verwacht het misschien niet, maar er is best wat keus op het gebied van de aubergine. Naast de klassieke, donkerpaarse variant bestaan er ook graffiti en witte aubergines! Deze soorten nemen minder vocht op dan de standaard aubergine. De smaak van de witte aubergine wordt omschreven als mild en fris en de graffiti aubergine smaakt na bereiding vol, zacht en kruidig. Deze varianten zijn ook nog eens beschikbaar in het klein, perfect voor bakken en grillen. Maar vergeet de nasu en zijn kleine broertje konasu niet! De nasu heeft een volle, zacht en nootachtige smaak en is door de dunne schil perfect voor poffen, grillen en bereiding in de oven. De konasu heeft juist een volle, pittige en kruidige smaak, oftewel 'baby aubergine' in het Japans. Het houdt echter nog niet op, want we hebben ook nog de Italiaanse purpura! Rond van vorm en met een volle, stevige, frisse smaak, net als de mini-varianten uitermate geschikt voor bakken en grillen!

Poeh, wat een keuze!

 

Tips recepten

Door de neutrale smaak van de aubergine is deze makkelijk te combineren in allerlei gerechten. In een curry, pasta, salade of zelfs van de barbecue, het kan werkelijk waar allemaal! Kijk op de receptenpagina van Veggipedia voor meer inspiratie.