Bloedsinaasappel: het bloedrode zusje van de sinaasappel

Laatst kreeg ik een berichtje van een collega. Het was een foto van partjes bloedsinaasappel met de beschrijving "ik zat deze te eten en moest direct aan jou denken". Dat zit zo: normaal gesproken neemt zij in de wintermaanden bloedsinaasappels mee naar kantoor. Tijdens de lunchpauze kijk ik dan gretig naar haar sinaasappel, zij krijgt medelijden en biedt mij een paar partjes aan. Door het thuiswerken vallen vele kantoorrituelen weg, waaronder dus mijn portie bloedsinaasappel. Jammer, want zó lekker. Ik hoor sommigen van jullie nu denken: leuk hoor, maar wat zijn bloedsinaasappels eigenlijk?

De bloedsinaasappel, in Vlaanderen bloedappelsien genoemd (prachtig!), is een bloedrode sinaasappel. Er bestaan twee typen bloedsinaasappel: de volbloed waarbij zowel de schil als het vruchtvlees rood zijn en de halfbloed met alleen rood vruchtvlees. Ik heb volgens mij alleen nog maar de halfbloed varianten gegeten.

Lekker én gezond

Bloedsinaasappels smaken daadwerkelijk anders dan gewone sinaasappels. Vaak wordt de smaak omschreven als 'minder zuur' dan een sinaasappel met een hint van frambozen. Persoonlijk proef ik die frambozen niet heel erg, maar ik vind ze desondanks erg lekker.

De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van een reguliere sinaasappel. Zo bevatten bloedsinaasappels een flinke dosis vitamine C en foliumzuur. Daarnaast is deze bloederige sinaasappel een bron van vezels: ongeveer 3 gram per vrucht. Erg fijn voor je darmen dus! Ook niet onbelangrijk: een bloedsinaasappel bevat slechts 80 calorieën.

Kopen in het seizoen

Wil je deze bijzondere sinaasappel ook eens proberen maar heb je geen collega om partjes van te "stelen"? Wacht niet te lang met kopen: het seizoen van de bloedsinaasappel loopt namelijk van december tot april.

Je hebt de meeste kans om bloedsinaasappels te vinden op de markt. Soms hebben supermarkten ze ook in het assortiment (op moment van schrijven zijn ze bijvoorbeeld in de aanbieding bij de Aldi). De kleur van de schil zegt niet zo veel over hoe rood de sinaasappel van binnen is. Let er alleen wel op dat ze geen bruine vlekken hebben.

Bloeden bij het opensnijden

Eenmaal thuis aangekomen, kun je ze prima buiten of in de schuur bewaren. Bloedsinaasappels houden namelijk van koude droge lucht. Of je zet ze binnen op een koele droge plaats.

Gaaf detail: als je de bloedsinaasappel opensnijdt, dan lijkt het wel alsof hij 'bloedt'. Je kunt 'm net zoals de gewone sinaasappel eten; dus zo uit het vuistje, in een salade of geperst tot vruchtensap. Haal wel eerst even de witte velletjes aan de binnenkant van de schil en tussen het vruchtvlees weg.

In al deze recepten kun je de sinaasappel dus gewoon vervangen door de bloedsinaasappel. Toch, als je het mij vraagt, dan komt de smaak van de bloedsinaasappel het beste tot z'n recht door 'm gewoon te pellen en op te peuzelen.

Op naar de markt

Helaas blijven we nog wel even thuiswerken en kan ik voorlopig niet op mijn collega rekenen voor mijn dosis bloedsinaasappel. Ik zal dus zelf naar de markt moeten. Gaan jullie mee?

Veggieblogger: Kim van Luijk