Broodje biet of broodje aap?

Zijn de 'nieuwe groenteproducten' echt gezonder?

Om af te vallen geloven we graag in wonderpillen want dan hoef je niet minder te eten en te sporten. Dat ik dit niet zelf bedenk blijkt uit de tientallen miljoenen euro's die wij jaarlijks besteden aan afslankpillen en het feit dat nog geen enkele pil mij definitief van de overtollige kilo's heeft afgeholpen.

Datzelfde lijkt te gebeuren bij de groenteconsumptie. We eten met z'n allen te weinig groenten want dat vinden we lastig, niet lekker, duur etc. De industrie speelt daar handig op in door groenten te verwerken in onze lievelingshapjes zoals broodjes, pizza's, tortilla's en chips. Die producten zijn duur, maar kunnen we er dan tenminste zonder schuldgevoel veel van eten?

Dankzij de Quest van deze maand kon ik mij verder verdiepen in de wonderbaarlijke wereld van de nieuwe groenteproducten. Helaas blijken ze maar een heel klein beetje gezonder en zijn ze behoorlijk duur.

Voor de slanke lijn is het best handig om pasta af en toe te vervangen door bijvoorbeeld courgetteslierten maar je hebt ook koolhydraten nodig.

Kortom, een volkorenpita met gegrilde groenten is het alle gezondst en ook veel beter voor je portemonnee. En als je veel groente en fruit eet, heb je minder trek in andere dingen, zegt het Voedingscentrum. Helaas gaat die vlieger in de decembermaand voor mij niet op.

Groentechips zijn overigens net zo vet en ongezond als gewone chips. Eet smakelijk!

Blog van Nancy Lentjes, Projectleider bij het NAGF en groot fan van lekker en gezond eten