Corona kilo's juist nu voorkomen

Het was volgens het KNMI de zonnigste aprilmaand in 120 jaar. Van die zon heeft Veggieblogger Karin Bemelmans volop proberen te genieten. Maar in de nieuwe werkelijkheid zag dat er anders uit. In de tuin zitten kon, naar buiten om te bewegen ook. Maar buiten zijn met vrienden, in de zon op het terras of aan het strand, dat zat er niet in. Op alle fronten verandert ons leven, wat zijn daarvan de gevolgen voor onze leefstijl?

Ik hoop dat we ons eetgedrag gezond aanpassen. Nu de crisis voortduurt en de maatregelen verlengd zijn, in ieder geval tot 20 mei, rijst de vraag welk effect dat heeft op onze leefstijl, en met name op ons eet- en beweeggedrag. Vliegen de 'Corona kilo's' er aan of nemen we juist nu de tijd om gezonder te eten? Zeker nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat onder coronapati├źnten obesitas een  risicofactor voor ziekenhuisopname is.

Meeste mensen niets aan eetgedrag veranderd  

De afgelopen week zag ik meerdere onderzoeken voorbij komen die via consumentenpanels hierop een antwoord proberen te krijgen. Uit de tot nu toe gepubliceerde resultaten blijkt geen eenduidig beeld. In de meeste studies geeft meer dan helft van de respondenten aan dat ze niets aan hun eetgedrag hebben veranderd.

Deel Nederlanders leven ongezonder

Uit een peiling van Wat vindt Nederland?, het opiniepanel van Hart van Nederland, blijkt dat bijna een kwart van de ondervraagden ongezonder is gaan eten sinds de corona-uitbraak. 'Snoepen' en vaker 'alcohol' drinken staan bovenaan. De helft van de Nederlanders zegt ook al aangekomen te zijn, blijkt uit een consumentenonderzoek van cursusinstituut Happy Weight. Minder bewegen en meer snoepen worden ook hier genoemd. Een andere dagindeling, verhoogde stress en emoties geven de experts aan als belangrijke oorzaken voor meer ongezondere eetgedrag.

Een kleine groep leeft gezonder

Uit het consumentenonderzoek van Happy Weight blijkt ook dat er mensen zijn die tijdens de lockdown gezonder zijn gaan eten en afvallen. Zeven procent van de mannen en dertien procent van de vrouwen geeft aan afgevallen te zijn. In het onderzoek van bureau Ipsos i.sm. de Volkskrant zegt 18 procent gezonder te eten en 13 procent geeft aan vaker te bewegen en te sporten.

Wat betreft mijn eigen eet- en beweeggedrag behoor ik tot de laatste categorie. Omdat we thuiswerken ben ik bewuster bezig iedere dag voldoende te bewegen,  lekker even naar buiten anders komen de muren op je af. De lunch is nu echt een ander eetmoment, iets soberder en kleiner dan op kantoor. Zo blijft voor mij de balans goed.

Tips voor een gezonder leven

De belangrijkst tip die ik tegen kwam om nieuwe ongezonde gewoontes te voorkomen: haal geen ongezonde producten in huis en als je wel iets in huis heb leg dat niet in het zicht.

Daar wil ik graag een tip aan toevoegen: haal heel veel groenten en fruit in huis, leg dat vooral in het zicht (behalve die producten die je in de koelkast moet bewaren) en maak van thuis werken  een groente en fruit feest. Kijk voor inspiratie voor recepten op onze Veggipedia website

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

Veggieblogger: Karin Bemelmans