Effectief groente- en fruitconsumptie stimuleren: waar moet je aan denken?

Wat maakt dat een interventie effectief de groente- en fruitconsumptie stimuleert? Dat is de vraag die Veggieblogger Sanne de afgelopen vier maanden bezighield. In het teken van haar afstudeerstage (MSc Nutrition & Health aan Wageningen University & Research) heeft ze zich verdiept in de bestaande interventies en de literatuur rondom het stimuleren van groente- en fruitconsumptie.

Werken vanuit huis

Het mag gezegd worden dat het gek is om vanuit huis af te studeren. Iedere dag startte ik iets voor 9:00 uur m'n computer op, vanuit m'n kamer in Utrecht. Ik ben de afgelopen maanden drie keer op kantoor geweest en weet dus nauwelijks waar Zoetermeer ligt. De positieve kant van het verhaal is natuurlijk de verminderde reistijd en het flexibelere werken. Tussendoor even boodschappen doen was geen probleem. Daarnaast mag ik niet vergeten te zeggen dat het NAGF-team een warm bad is, waar ik me erg snel in thuis voelde. Door de informele digitale koffiemomentjes en wandelingen met collega's, was ik echt onderdeel van het team.

Mijn onderzoek

Allemaal leuk en aardig, maar we zouden het over het onderzoek hebben. Ik zal niet helemaal in detail treden. Een uitgebreide omschrijving van mijn onderzoek kun je namelijk hier vinden. Maar in het kort heb ik onderzoek gedaan naar groente- en fruitinterventies voor kinderen van 0-18 jaar. Met andere woorden: programma's of initiatieven die als doel hebben om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen. Ik heb onderzocht welke factoren van zo'n interventie ervoor zorgen dat deze effectief is, dus of die interventie wel goed werkt. Hiervoor heb ik wetenschappelijke literatuur doorgespit, bestaande groente- en fruitinterventies op een rijtje gezet en interviews met vier experts afgenomen. Het resultaat: een rapport met een overzicht van groente- en fruitinterventies, aanbevelingen voor het opzetten van een groente- en/of fruitinterventie en een flowchart.

Ben je benieuwd naar de resultaten? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Start carrière

Met het afronden van mijn stage heb ik gelijk ook mijn master Nutrition & Health, met de specialisatie Food Digestion & Health afgerond. Met mijn diploma op zak ben ik nu opzoek naar een uitdagende startersfunctie binnen mijn interesses: voeding en gezondheid.

 

Veggieblogger: Sanne Gjaltema