Meet the team: Patricia Ploeger

"Je krijgt vaak tegenstrijdige adviezen. Maar naar wie moet je luisteren? De zwangerschapscursussen vliegen je om je oren, maar een simpel lijstje waarop staat wat je wél mag eten ontbreekt."

Wie zijn de mensen achter Veggipedia? Wij stellen ze graag aan je voor. Vandaag is het de beurt aan diëtiste Patricia Ploeger. Patricia de expert van Veggipedia; ze weet alles over groenten en fruit en schrijft daar dan ook graag over. Daarnaast checkt ze alle recepten, rekent ze de voedingswaarden uit en hoeveel groenten en fruit hierin zitten.

Alles draaide bij ons thuis om eten. Ik ben opgegroeid met een moeder uit een bakkersfamilie en vader als chef-kok. Mijn eerste stapjes zette ik in de bakkerij. En met mijn vader maakte ik de lekkerste toetjes. Als klein meisje bakte ik erop los, de kinderkookboekjes waren dan ook een échte hit.

De keuze voor een voedingsopleiding was vanzelfsprekend. Tijdens de opleiding Levensmiddelentechnologie leerde ik hoe eten wordt gemaakt en wat er precies in zit. Dit vond ik interessant, maar ik miste het stukje met ‘de mens’. Waarom is eten gezond voor je? Dat zorgde ervoor dat ik Voeding & Diëtetiek ging studeren. Ik studeerde af als diëtist en later ook als sportdiëtist.

Tijdens mijn studie gingen mijn ouders uit elkaar. Ik gebruikte eten om mijn verdriet te verzachten. Mijn liefde voor eten veranderde in een haat-liefdeverhouding. Hierdoor was ik binnen een jaar 20 kilo aangekomen. Na een jarenlange worsteling was ik het spuugzat. Ik maakte stap voor stap de omslag naar een gezonde leefstijl. Hierdoor kan ik als geen ander mensen inspireren en laten zien wat gezond én lekker eten is.

Ik merkte dat er zoveel vragen bij (aanstaande) ouders waren. Je krijgt vaak tegenstrijdige adviezen. Maar naar wie moet je luisteren? De zwangerschapscursussen vliegen je om je oren, maar een simpel lijstje waarop staat wat je wél mag eten ontbreekt. Toen mijn zoon Rens geboren werd vielen alle puzzelstukjes op z’n plek: Ik ga een platform starten met alles op het gebied van baby- en kindervoeding. Dit wordt mijn levenswerk!

Mijn wensen voor 2020? Dan ben ik afgestudeerd als hbo Leefstijlcoach. Hierdoor kan ik alle leefstijlfactoren, zoals stress en slaap standaard meenemen in mijn adviezen. Voor wat betreft groente is mijn wens: creëer meer groentemomenten. Verleg de focus van de avondmaaltijd bijvoorbeeld naar tussendoortjes. Ongemerkt knabbel je een bakje snoeptomaatjes of zakje rauwe worteltjes weg. Zo wordt het wel heel makkelijk voor jou en het gezin om meer groenten te eten!

Meer weten?

Kijk eens op Gezond eten voor je kind, hét platform voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot peuter.