Even voorstellen... Sanne

Groenten en fruit eten is Sanne Gjaltema met de paplepel ingegoten. Van fruit tijdens de pauze op school, naar opa helpen in de volkstuin en een eerste bijbaantje bij een biologische boerderij.

Het is dan ook niet gek dat ik in mijn studentenhuis op een gegeven moment te boek stond als degene die altijd riep: "ja lekker, maar wel met veel groenten graag!" of "kun je wel even bananen meenemen van de supermarkt?" Nu ik Wageningen heb verruild voor Utrecht zullen mijn nieuwe huisgenoten hier nog achter moeten komen. Ik ben namelijk half september begonnen als stagiaire bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit! Deze stage vult het laatste deel van mijn master Nutrition & Health aan Wageningen University & Research (WUR).

De keuze voor de bachelor Voeding en Gezondheid, eveneens aan de WUR, is vooral gebaseerd op mijn interesse voor de werking van het menselijk lichaam. Biologie was met kop en schouders mijn favoriete vak op de middelbare school, waar met name de hoofdstukken over fysiologie mij boeiden. Ik vind het altijd wonderbaarlijk wat er allemaal gebeurd in ons eigen lichaam. Regelmatig geef ik mezelf dan ook een schouderklopje voor alle processen die in mijn verteringsstelsel en andere organen plaatsvinden.

Gedurende mijn thesis voor mijn master heb ik meegewerkt aan een onderzoek naar de biobeschikbaarheid van glutamaat, als voorloper van GABA, uit tomaten. Ik mocht ondersteunen in het werven van deelnemers, uitvoeren van de humane interventie, labwerk, heb mijn eigen data geanalyseerd en deze resultaten vergeleken met bestaande literatuur. Het totaalplaatje van het uitvoeren van een humane interventiestudie, met de combinatie van praktisch en theoretisch werk sprak mij erg aan.

Met het vooruitzicht op een afstudeerstage leek het me echter juist leuk om ervaring op te doen bij een bedrijf of organisatie. Een jaar eerder heb ik tijdens mijn bestuursjaar bij de Landelijke Kamer van Verenigingen kennisgemaakt met belangenbehartiging binnen de nationale politiek. Samen met mijn interesse voor beleid, voeding en gezondheid, biedt het NAGF mij de ideale stageplaats om mij verder te ontwikkelen op deze gebieden en ervaring op te doen binnen een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

De komende vier maanden ga ik bij het NAGF een onderzoek doen naar de effectiviteit van programma's gericht op het bevorderen  van de groente- en fruitconsumptie. Het doel is om naast de inventarisatie ook een tool te ontwikkelen zodat kennis en ervaring beter gevonden worden. Het is namelijk erg zonde als verschillende partijen het wiel opnieuw proberen uit te vinden! Daarnaast zal ik het team ondersteunen in dagelijkse werkzaamheden, zoals het onderhouden van Veggipedia en het organiseren van de Nationale Groente- en Fruitdag. Ik heb erg veel zin in de komende tijd en hoop een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie in Nederland.

Veggieblogger: Sanne Gjaltema
Stagiaire NAGF

LinkedIn