Fruit voor in de file

We eten in Nederland te weinig fruit, dus waarom eten we het niet in de auto?

De medewerkers van de ANWB verkeersinformatie, de helden die ons dagelijks op de hoogte houden van de files, hebben vandaag ook heerlijk filefruit ontvangen!

We zitten met z'n allen vaker in de auto dan ooit tevoren. In 2018 legden we in Nederland samen meer dan 121,4 miljard kilometer af. We eten regelmatig iets in de auto, vooral tijdens de file. Alleen is dat vooral koek, snoep en boterhammen, blijkt uit consumentenonderzoek.
 
Bij navraag wat men zoal eet in de auto, kwam fruit pas op de vierde plek. Zonde, want we eten nog steeds te weinig fruit; maar liefst 7 op de 8 Nederlanders haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet! Dus waarom eten we fruit niet in de auto?
 
Gedragswetenschappers kunnen ons hierbij helpen. Eten doen we namelijk op onze routine, net zoals autorijden is het onbewust gedrag. Om gedrag te veranderen hebben we op het juiste moment een duwtje nodig, zoals een herinnering. Heb jij bijvoorbeeld al fruit op je werk liggen? Zo kun je altijd een stuk meenemen voordat je naar huis gaat. Of leg de avond van tevoren alvast je appeltje klaar bij je autosleutels, dan kun je 'm niet vergeten.

De Filefruit actie zorgt ervoor dat mensen er niet omheen kunnen, daarom worden vandaag tussen 16:00 en 18:00 appels en peren uitgedeeld bij bedrijventerrein de Wildeman in Zaltbommel & Tankstation SHELL BOSPOORT langs de A4 ter hoogte van Hoogmade, één van de grootste fileknelpunten in Nederland. Ben je in de buurt? Kom dan langs voor een lekker stuk (file)fruit.

De Filefruit actie is bedacht door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Meer info www.filefruit.nl