Fruituristische Experimenten

Fruit is lekker, daar zijn we het wel over eens. Toch krijgen we het (gemiddeld gezien) niet voor elkaar om elke dag de aanbevolen portie van 200 gram binnen te krijgen. 200 gram, twee stuks, zoveel kan dat toch niet zijn? Harry Potter is nog niet eens ingedeeld bij Griffoendor en je hebt al 200 gram aan pagina’s gelezen. In een kwartiertje sporten heb je al zo’n 200 gram zweet verloren. Waarom is dan die 200 gram fruit zo lastig?

NAGF stagiair Merel Dubbeldam koos als toekomstig industrieel ontwerper voor een verrassend afstudeerproject met fruit in de hoofdrol. Ze experimenteert met verschillende gerechten met fruit en laat tijdens smaaktesten menig mens verassen. Want waarom eten we fruit eigenlijk niet als volwaardig ingrediënt tijdens de maaltijd? In deze blog vertelt Merel hier meer over en geeft ze tips voor lekkere combi's met fruit.

Volgens mij heeft dit te maken met de competitieve markt waar fruit zich in bevindt. Tussen de mueslirepen, koffiekoekjes, verjaardagstaarten en andere snacks door is het lastig om tussen de maaltijden door nog meer zin (en ruimte) te maken voor een stuk fruit. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar dan is het niet zo gek dat die twee stuks per dag er af en toe bij inschieten.

Kan dat dan niet anders? Ik denk van wel. Ik denk dat fruit een plekje verdient tussen de andere essentiële voedingsmiddelen, en niet tussen de tussendoortjes en snacks: tijdens de maaltijden. En dan niet achteraf “als je nog trek hebt” (wie heeft er nou nog trek als hij net klaar is met avondeten?!), maar in de maaltijd, als volwaardig ingrediënt.

In mijn afstudeerproject ben ik bezig te onderzoeken hoe dit in zijn werk moet gaan. In een serie experimenten onderzoek ik hoe mensen reageren op verschillende toepassingen van fruit als ingrediënt. Het eerste experiment, experiment “Broodje Gezond”, is afgelopen week geweest, zowel bij het GroentenFruitHuis als in de kantine van mijn faculteit, gefocust op fruit in het belegde broodje.

Wat blijkt? Mensen zijn verrast, zowel over de aanwezigheid van fruit in een broodje, maar ook over het feit dat het eigenlijk heel goed kan. In de komende weken zullen er meer projecten volgen, onder andere met (maaltijd)salades, maar ook wat “gewaagdere” maaltijden (Soep? Ovenschotels? Wie weet!). Het doel: Fruit wordt beschouwd als een normaal ingrediënt in maaltijden, in plaats van iets speciaals of exotisch.

Help mij afstuderen! Probeer zelf eens een stuk van je fruitschaal te combineren met andere ingrediënten. Mijn persoonlijke superhelden-combinaties:

  • Peer en speculaaskruiden
  • Avocado en wilde perzik
  • Appel en chilivlokken (moet je van houden, is wel scherp!)
  • Kiwi en hummus
  • Blauwe bessen en linzen
  • Framboos en feta/geitenkaas

Voeg aan deze combinaties rucola, verse kruiden (peterselie, munt, basilicum) en een of ander graanproduct toe (brood, rijst, quinoa, pasta, wat je in huis hebt) en je hebt opeens een maaltijd! Ik hoor het graag als je het probeert, en wat je ervan vindt. Heb je tips, ideeën of suggesties? Laat het weten via info@nagf.nl