Ga je mee op bezoek in de kas?

Wij van Veggipedia vertellen je graag van alles over groenten en fruit, maar hoeveel leuker is het om het eens in het echt te zien? Daarom openen op 11 en 12 juni 2022 Nederlandse tuinders hun deuren om jou hun prachtige groenten en fruit (en bloemen) te laten zien. Wandel door de kassen, kijk hoe alles groeit en bloeit en stel je vragen aan de teler zelf. Gaaf toch? Wij zetten alvast een paar leuke adresjes voor je op een rij.

Kersen (Almere)

Woon je in (de omgeving van) Almere? Dan kun je langs bij Kersenboertje aan de J. Huydecoperweg 22.

Bij Kersenboertje hebben ze de kersenboomgaard, die normaal altijd buiten staat, naar de kas verplaatst. Hierdoor kunnen ze 6 weken eerder lekkere verse kersen leveren die ook nog eens zoeter zijn.  Nederlandse kersen zijn van juni t/m augustus in het seizoen, dus ze zijn tijdens Kom in de Kas kersvers.

Op de website van Kersenboertje kun je alvast een voorproefje krijgen. 

Paprika (Heerhugowaard)

Als je in Heerhugowaard woont (of omgeving), dan kun je langs bij NH Paprika's aan de Noordscharwouderpolderweg 20a, een enorme paprikakwekerij van ruim 110.000 vierkante meter.

Bij binnenkomst rijzen de paprikaplanten aan weerszijden tot wel 3 tot 4 meter hoog. In een jaar tijd groeien er aan zo'n plant zo’n zestig paprika’s. Deze worden allemaal nog met de hand afgesneden.

Paprika’s uit de Nederlandse kassen zijn het hele jaar rond beschikbaar. Alleen is de aanvoer in de periode november tot half april wat beperkter. De meeste telers planten in december de paprikaplanten in hun kas. Eind maart volgt de eerste oogst en in november vindt de laatste oogst plaats. Daarna worden de kassen schoongemaakt, zodat ze in december weer kunnen beginnen met een nieuwe cyclus.

Bekijk hier alvast een voorproefje.

Witlof (IJsselmuiden)

Als je in de buurt van Ijsselmuiden bent op 11 en 12 juni, ga dan zeker op bezoek bij witlofkwekerij Ringelberg aan de Verkavelingsweg 10.

Witlof wordt op een hele bijzondere manier geteeld, namelijk in het donker. De telers zijn wel twee jaar bezig om deze voedzame groente te leveren. In het eerste jaar telen ze de witlofwortelen. Zodra de witlofwortelen volgroeid zijn worden ze geoogst. Vervolgens zetten ze de wortelen op en bedekken ze deze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar worden de witlofstronkjes geoogst.

In dit filmpje kun je alvast zien hoe het er op zo'n witlofkwekerij aan toe gaat.

Aubergine (Wateringen)

Woon je in de buurt van Wateringen? Dan kun je op 11 en 12 juni zien hoe aubergines worden geteeld bij Kwekerij van Luijk aan de Middenzwet 45.

De teelt van aubergines start in Kwekerij van Luijk in november, dan wordt er gezaaid. Dit gebeurt op speciaal daarvoor ingerichte bedrijven. Na 8 weken komen de planten naar de kwekerij. Hier worden de planten gepoot en vastgebonden aan touwtjes. Eind februari kunnen ze de eerste aubergines oogsten en dit gaat door tot eind oktober. Tijdens Kom in de Kas zullen ze dus volop bezig zijn!

Kijk alvast op hun website voor een voorproefje.

Kom in de Kas

Benieuwd welke bedrijven allemaal meedoen met Kom in de Kas op 11 en 12 juni? Kijk dan op de website

Heel veel plezier!