Gezond eten begint bij een goede nachtrust

Het valt niet altijd mee om gezond te eten… Het kost tijd, aandacht en dan zijn er ook nog al die ongezonde verleidingen, met name in de decembermaand. Dat merkt Veggieblogger Robin van Schaik ook.

Slaap een dealbreaker

Slaap is voor mij een echte dealbreaker. Bij slaapgebrek merk ik meteen dat ik minder motivatie heb om gezond te eten. Dan ben ik al blij als ik de dag een beetje normaal door kom en zeg ik mijzelf eerder een koekje of andere ongezonde snack toe. Want nu heb ik het toch wel verdiend? Bovendien maakt het mij op dat moment even niet meer zo veel uit dat of ik gezond eet. Gezond eten heeft op dat moment voor mij even geen prioriteit meer. 

Gezelligheid en eten

Ook wordt gezond eten voor mij tijdelijk minder belangrijk als ik met vriendinnen of familie afspreek. Een gezellig diner met glazen bier of wijn en een rijkelijk gevulde kaasplank. Dat is toch genieten. Moet ook kunnen natuurlijk, maar is het áltijd nodig? En kan het ook niet wat minder? Het lijkt mij nu ik erover nadenk ook heel fijn om op die borrelplank aan te vullen met wat snackgroenten. Of spiesjes met tomaat, mozzarella en basilicum. En deze gevulde auberginesrolletjes lijken mij zeker ook niet verkeerd.

We willen ons natuurlijk allemaal fysiek fit voelen en gezond oud worden. Daar hoort gezonde voeding met veel groenten en fruit bij. Alleen tegenstrijdige wensen gooien soms roet in het eten. Vooraf heb je zulke mooie plannen gemaakt om minder te snoepen of meer groente en fruit te eten. Maar dan ben je weer een keer heel moe of er is weer een borrel met drank en allemaal lekkere hapjes. Tsja… daar gaat je motivatie.

Het hoort erbij

Ach ja, het hoort er ook een beetje bij af en toe. Inmiddels heb ik ervaren dat wanneer ik goed bijslaap, mijn motivatie weer terug is. Dan ziet het leven er plots een stuk rooskleuriger uit en heb ik weer zin om gezond te eten en te bewegen. Zo blijft er een redelijke balans en dat vind ik een geruststellende gedachte. Daarnaast weet ik ook wat mijn 'kwetsbare momenten' zijn en kan ik me er beter tegen wapenen. Als ik heel moe ben zorg ik dat ik geen ongezonde dingen in huis heb die ik soldaat kan maken. Dit helpt goed, ook al zijn er alsnog momenten waarop ik die ongezonde dingen in een te grote hoeveelheid koop. 

Bij het schrijven van deze blog zit ik helaas niet in een gezonde, gemotiveerde vibe. Maar ik weet dat het weer goed komt, morgen, nadat ik vannacht goed heb geslapen.

Veggieblogger: Robin van Schaik