Gezonde 'late night snacks' in ziekenhuizen

Ziekenhuismaaltijden hebben niet de beste reputatie. Een verse, gezonde avondsnack ligt zelden voor het grijpen. Een aantal ziekenhuizen in Pennsylvania in de Verenigde Staten proberen daar verandering in te brengen. Gezond én lekker eten wordt hier makkelijker gemaakt door het plaatsen van groenterijke kant-en-klaar maaltijden in 'slimme' koelkasten. Zelfs om 4 uur 's nachts kun je bij deze automaten terecht voor een gezonde snack.

Bezoekers en personeel van het Amerikaanse Jefferson University Hospital kunnen nu op elk moment van de dag verse maaltijdsalades eten. Zin in een verse salade met rucola en gerookte zalm? Je haalt het met je creditcard zo uit de automaat. Deze slimme koelkasten kunnen met sensoren precies meten wat er wordt gekocht. Ze kunnen goed ingezet worden op plekken waar het lastig is om een gezonde maaltijd te eten.

In Nederland lopen er ook een aantal projecten die zich inzetten voor gezondere maaltijden in ziekenhuizen. Zo heeft het Radboudumc het voedingsconcept FoodforCare en het Amsterdam UMC het programma 'Gezond op het Bord' om het voedselaanbod in ziekenhuizen te verbeteren. Een aantal goede initiatieven, maar er is nog een lange weg te gaan. De groenterijke automaten uit het Jefferson University Hospital zouden ook in Nederland een goede uitkomst bieden voor een gezonde late night snack voor patiënten én bezoekers.