Groente bij het ontbijt, in de smaak van taart

Altijd al willen weten hoe je een gezond én lekker ontbijt maakt? Berend Eberson, oprichter van Grünten, legt je stap voor stap uit hoe je zelf een havermoutontbijt gebaseerd op groente kunt maken. Maar mét de smaak van een overheerlijk dessert. Want herken je jezelf in het volgende: je wilt graag gezonder eten door meer groenten binnen te krijgen, maar je weet niet hoe. Nou dat is verleden tijd na het lezen van deze blog.

De gemiddelde Nederlander eet volgens het RIVM 131 gram groenten per dag. Dit is ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram per dag. Dit komt mede doordat groenten vrijwel uitsluitend ‘s avonds worden gegeten en dan is 250 gram wel ineens een hele flinke portie. Er wordt langzaam steeds meer groente ook bij de lunch genuttigd, maar nog vrijwel niemand eet groente bij het ontbijt, maar daar komt vanaf nu verandering in!

Ik zal eerlijk bekennen dat ik ook niet heel enthousiast wordt van een stronk broccoli bij het ontbijt. Maar wat nou als je groenteontbijt naar taart zou kunnen smaken? Tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen maakte ik voor mezelf altijd een havermoutontbijt waar ik groente doorheen verwerkte, maar met de smaak van een taartsoort door er de juiste groentes in te stoppen en er lekker kruiden en specerijen in te verwerken. Wat bleek: een naar taart smakend groenteontbijt is voor meer mensen een life changer. Naast dat ik hier zelf heel enthousiast over ben, reageerde ook mijn omgeving dolenthousiast. Daardoor besloot ik dit verder uit te werken om zo de groenteconsumptie van alle Nederlanders een boost te geven.

 

Zo zijn de Grünten’s Veggie Oats geboren: ‘ready-to-eat’ havermoutproducten op basis van groente. Deze Veggie Oats zijn er in vier verschillende taartsmaken: Apple Pie, Carrot Cake, Red Velvet Brownie & Banana Pecan. Ze bevatten 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Door je dag te beginnen met Grünten maak je het jezelf zo een stuk makkelijker om aan voldoende groente te komen.

Om daar nu ook lekker zelf mee aan de slag te kunnen heb ik het recept van de Vegan Carrot Cake variant uitgewerkt. Met het recept kun je ongeveer 300 gram Carrot Cake Veggie Oats maken. Dat zijn twee kleine porties, of één grote waarmee je dan al meteen aan 50% van je ADH aan groente komt.

Wat heb je nodig? 

  • 125 ml water
  • 80 gram zoete aardappel
  • 45 gram wortel
  • 20 gram ananas (combinatie van gepureerde ananas en sap)
  • Handje rozijnen
  • 1 tl koekkruiden
  • 25 gram havermout
  • 0,5 tl Stevia
  • 0,5 tl zout

 

Hoe maak je het?

1)     Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes, en stoom deze beetgaar, ze moet zacht zijn, maar niet te papperig.

2)     Rasp de wortel.

3)     Doe het water, de havermout en een snufje zout samen in een pannetje en kook voor ongeveer 10-15 minuten tot een dikke pap.

4)     Doe in de laatste drie minuten de wortel rasp erbij om deze kort zacht te koken. Proef het even om zeker te weten dat de wortel zacht is geworden, is het nog niet helemaal zacht? Kook het dan nog iets langer, maar pas wel op dat je het niet stuk kookt.

5)     Pureer de zoete aardappel met de ananas

6)     Voeg nu de havermoutpap en koekkruiden bij de zoete aardappelpuree en roer dit door tot een egale massa.

7)     Voeg vervolgens de Stevia en rozijnen toe, en roer nogmaals goed door.

8)     Voeg na eerst geproefd te hebben eventueel nog een beetje zout toe en roer dit door.

Extra versiertip: Om je Veggie Oats nog lekkerder én gezonder te maken: gooi vers fruit erbij en je bent meteen klaar voor een lekker en gezonde start van je dag, yummie! 

 

Bon appétit! Want waarom saai als het ook lekker en leuk kan?

 

Heb je nu zoiets van dit vind ik iets te veel werk, of wil je weten of jouw Veggie Oats kunnen tippen aan die van ons, dan kun je ze natuurlijk ook gewoon bestellen via Crisp, Spar of onze eigen webshop https://grunten.com!

Oh ja, nog een leuk extraatje van je Grüntenboer: Met de kortingscode ‘VEGGIEPEDIA10’ krijg je maar liefst 10% korting op je gehele bestelling!

 

Veggieblogger: Berend Eberson
Oprichter Grünten