Groenten op doktersrecept

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat het voorschrijven van gezonde voeding tot wel €89 miljard aan medische kosten zou kunnen besparen. Studenten van de Tufts Universiteit menen dat het subsidiëren van groenten en fruit miljoenen ziektegevallen kan voorkomen.

Ruim 70% van de ziekten die in de Verenigde Staten voorkomen zijn chronisch en gerelateerd aan levensstijl, meldt het CDC. Bijna de helft van de bevolking lijdt aan één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, hartziektes of obesitas. Dit beslaat maar liefst 86% van de totale medische kosten in de Verenigde Staten.

In het kader van het onderzoek werden volwassenen tussen de 35 en 80 jaar oud gevolgd. Vervolgens werden er twee scenario's opgesteld: één waarbij 30% werd bijgedragen aan de kosten van groenten en fruit en één waarbij de kosten van groenten, fruit, vis, volkorenproducten, plantaardige oliën en andere gezonde voedingsmiddelen werden vergoed.  

De resultaten wezen uit dat mensen dankzij dit soort subsidies minder afhankelijk worden van de gezondheidszorg. Met het eerste scenario zouden 1,9 miljoen hart- en vaatincidenten kunnen worden voorkomen, 350.000 sterfgevallen en zou €35,5 miljard aan medische kosten bespaard worden. Het veel uitgebreidere tweede scenario zou 3,3 miljoen hart- en vaatincidenten voorkomen, 620.000 sterfgevallen, 120.000 gevallen van diabetes en de Verenigde Staten een besparing van maar liefst €89 miljard aan zorgkosten opleveren. . 

Dit zijn veelbelovende cijfers. Zouden we hier in Nederland dan niet ook iets mee moeten doen? Om dit te onderzoeken is het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, samen met Stichting Arts en Voeding, het project Arts en Groenten gestart. Bestaande initiatieven in de Nederlandse huisartsenzorg rondom groenten en fruit worden momenteel in kaart gebracht om te kijken waar de kansen liggen. 

Bron: agf.nl