Groenteveredeling: een piepklein groentezaadje aan de start van de voedselketen

Kleur, smaak, houdbaarheid, opbrengst en resistenties. Al deze eigenschappen zitten verpakt in een piepklein groentezaadje. Hoe kan dat? Het is een natuurproduct, niet een mix aan ingrediënten die je even bij elkaar gooit. Dit is het werk van veredeling. Vera Hoondert, werkzaam bij groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan, vertelt er meer over in deze blog.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Natuurlijk wil de consumenten groente die goed smaakt en er lekker vers uitziet. Kleur, textuur en houdbaarheid spelen een belangrijke rol. Telers denken ook aan andere eigenschappen. Is het ras sterk genoeg tegen plantenziektes en plagen? Groeit het ras goed in dit klimaat? Komen de plantjes tegelijk op? Wist je dat de antwoorden op deze vragen verschillen tussen landen. Dit geldt ook voor de wensen van consumenten.

Groente kruisen en selecteren

Als groenteveredelingsbedrijf doen we ons best om gezonde en aantrekkelijke groenterassen te ontwikkelen die aansluiten bij zoveel mogelijk wensen. Van teler, retailer tot consument. Daar komt veel bij kijken. Veredelaars kruisen en selecteren groenterassen net zo lang, totdat er een groenteras is met alle voorkeuren. Gemiddeld duurt dit wel 6 tot 16 jaar.

Groentezaden produceren

Oké, er is een groenteras. En dan? Dan start de productie van groentezaad. We halen de zaadjes uit de vrucht, denk aan tomaat, paprika of meloen. Of we laten op productielocaties de groente ‘schieten’. Eigenlijk groeit de groente dan net zo lang door, totdat er een zaadje verschijnt. Als je in de tuin wel eens te lang sla hebt laten staan, weet je vast hoe dit er uit ziet! Na diverse kwaliteitstoetsen, worden de zaden verpakt en verkocht aan klanten.

Gezonde en duurzame oplossingen

Door groenteveredeling zijn er nu bijvoorbeeld snackgroenten en groenterassen die op een duurzamere manier geteeld kunnen worden. Ik vind het mooi om te bedenken dat het allemaal start bij het groentezaadje. Het is het begin van de voedselketen. Zonder zaadje, geen groente! Wil je weten wat er bij de veredeling van komkommer komt kijken? Lees dan ook deze blog van een van onze komkommerveredelaars.

 

Veggieblogger: Vera Hoondert

Communicatiespecialist Rijk Zwaan