Hoe groeit knoflook?

Knoflook is familie van de ui, prei en bieslook. Dit zie je ook aan hoe deze groente groeit; ondergronds met lange bladeren bovengronds. Je kunt knoflook vrij eenvoudig zelf verbouwen in je tuin. We laten je stap voor stap zien hoe dat moet.

1. Knoflook zaden

Je hebt voor knoflook geen speciale zaadjes nodig; je kunt gewoon een aantal knoflooktenen planten. Om te beginnen hoef je dus alleen maar een bol knoflook te kopen. Kies knoflook die vers en van hoge kwaliteit is met grote tenen. Gebruik geen zacht geworden knoflook. Elke teen zal uitgroeien tot een knoflookplant, dus houd daar rekening mee.

2. Knoflook grond

Je kunt de knoflook het beste planten in wat zwaardere, vruchtbare kleigrond. Gebruik bij voorkeur grond die al eerder gebruikt is als groentetuin.

3. Knoflook planten
Steek de tenen in de grond. Richt de uiteinden naar boven en plant ze ongeveer 20 cm uit elkaar. Plant je de knoflook in het voorjaar, dan hoef je de bolletjes maar 2 a 3 centimeter de grond in te steken. Kies je voor het najaar, plant ze dan niet dieper dan maximaal vijf centimeter. Zo krijgen ze voldoende vocht.

4. Knoflook oogsten

Je kunt de knoflook oogsten zodra het blad van de plant geel begint te kleuren. Wacht hier niet te lang mee! Haal de bol met loof en al uit de grond. Je kunt de knoflook vervolgens laten drogen. Wil je liever direct verse knoflook eten? Oogst dan wanneer de bladeren nog groen zijn. Kijk voor meer informatie over het verbouwen van je eigen knoflook (en andere gewassen) op Mijn Keukentuintje.

Tip: Gebruik een paar tenen van je nieuwe knoflookoogst om deze soep met knolselderij te maken. Heerlijk als lunch met een stukje vers brood!   

Kijk voor meer informatie over knoflook op Veggipedia