Hoe krijg je kinderen aan de groente? Nog steeds geen idee.

Je zou zeggen dat ik met 3 kinderen onderhand moet weten hoe je kinderen groenten kan laten eten. Maar helaas.

Blog van Anne Marie Borgdorff, Projectleider bij het NAGF en moeder van Elize (7), Niek (5) en Thomas (8 maanden).

Je zou zeggen dat ik met 3 kinderen onderhand moet weten hoe je kinderen groenten kan laten eten. Maar helaas, ze vertonen alle drie compleet ander gedrag als het gaat om het eten van groenten. Fruit hoeven we het gelukkig niet over te hebben; daar zijn ze alle drie fan van. Het maakt niet uit welke fruitsoort, bij ons thuis wordt alles gegeten. Maar bij groenten zijn mijn ervaringen heel anders.  

Elize (7) kon als baby haar groentehapjes nog wel eens weer direct naar buiten werken, maar die eet sinds ze 2 is bijna alles. Sterker nog, die wilde op haar 7e verjaardag spruitjes eten, want dat is haar lievelingsgroente!

Niek (5) is een moeilijke eter. Daar heb ik alle methodes wel op los gelaten: straffen (geen toetje), belonen (wel een toetje),  strijd aan tafel, uren aan tafel. Maar nog steeds geen groenten eten. Uiteindelijk heb ik besloten om het los te laten. Dus niet teveel energie meer in stoppen en hopen dat het op een dag wel goed komt. Het heeft lang geduurd, maar inmiddels is hij zover dat in ieder geval alles wordt geproefd. En steeds vaker komt hij tot de ontdekking dat het eigenlijk best wel lekker is. Als ik overigens een emmertje tomaten bij hem neerzet, dan eet hij deze zo leeg.

Nu met spruit nummer 3 (8 maanden) maak ik weer heel ander gedrag mee: deze jongste eet echt alles! Zijn eerste hapjes waren wat moeizaam -toch raar om ineens vast voedsel te krijgen- maar nu kijkt hij onderhand het eten bij ons allemaal uit de mond en zet hij een keel op als hij niks krijgt. Favoriet: geprakte avocado!

Dus als je mij vraagt wat dé methode is om je kinderen voldoende groente te laten eten, dan heb ik eerlijk gezegd geen idee. Ik geloof in blijven aanbieden, je kinderen betrekken bij het eten koken en er vooral niet teveel drama van te maken. Je kan ook groenten op andere manieren aanbieden. In de lunchtrommels van Niek en Elize gaan altijd groenten mee. Om 4 uur hebben ze vaak trek, dan mogen ze gewoon groenten en fruit pakken. En nu met de avondvierdaagse neemt Elize groente en fruit mee.