Hoe leer je een gezonde gewoonte aan?

Je hebt vandaag hard gewerkt en bent moe. Het liefst plof je nu op de bank en stopt een pizza in de oven. Vanochtend was je nog zo gemotiveerd om vandaag gezond te eten en een lange wandeling te maken. Maar nu is je motivatie ver te zoeken. Het blijft lastig, gezond leven. We worden omringd door ongezonde verleidingen die we gedurende de dag steeds moeilijker kunnen weerstaan. Hoe zorg je er ondanks alles voor dat je gezond leeft? Wij geven tips!

Lees hieronder onze vier tips hoe je een gezonde gewoonte aan kunt leren. Wil je nog meer weten? Kom dan naar onze online meeting 14 oktober 2021 van 10:00 tot 11:00. Aanmelden kan onderaan deze blog!

Verleid jezelf (of de ander) met gezondheid

Onze omgeving straalt ongezondheid, overal om ons heen zien en ruiken we ongezond eten. Maar we kunnen het ook omdraaien door onszelf (en de ander) te verleiden met gezond eten. Zet bijvoorbeeld een schaaltje snackgroenten en fruit op je bureau of op tafel. Want je eet iets sneller wanneer je het ziet. Maak een gezonde maaltijd klaar en maak je bord mooi op. En gebruik verse kruiden als smaakmaker. Wees creatief! Verleid ook anderen met kleurrijke groenten en fruit, geef kleur door! Bijvoorbeeld met een groente- en fruitrijke traktatie in plaats van taart of een groente- en fruitmand om iemand beterschap te wensen. Zo maak je de gezonde keuze de makkelijke keuze, ook voor de ander.

Kleine stapjes en concrete doelen

Gezonder eten, dat willen heel veel mensen. Als je écht gezonder wilt gaan eten kun je jezelf eerst het beste afvragen wat je precies wilt veranderen. 'Gezonder eten' is heel breed en betekent voor iedereen wat anders. Bovendien houd je verandering het beste vol in kleine stapjes. Stel dus eerst een concreet en specifiek doel. Bijvoorbeeld: Ik ga elke dag rond 16:00 uur 's middags een stuk groente of fruit eten als tussendoortje. Dit doel is heel duidelijk en zet aan tot actie. Je kunt ook makkelijk controleren of je het doel wel of niet behaald hebt.

Je kunt deze week meteen beginnen. Want tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag op 14 oktober doen heel veel Nederlanders mee aan de Ga voor Kleur Break. Snack rond 16:00 uur 's middags vol groenten en fruit. Lees meer over de Ga voor Kleur Break en laat je alvast inspireren door deze heerlijke Ga voor Kleur Break recepten.

Wees niet te streng voor jezelf

Wees niet te streng als je je doel een keer niet haalt. Elke dag is anders, de ene dag gaat het nou eenmaal beter dan de andere. Dat hoort erbij. Door heel streng te zijn word je alleen maar gedemotiveerd en haak je sneller af. Door jezelf toe te staan af en toe 'de fout in te gaan', houd je het langer vol en ben je op weg naar een duurzame gedragsverandering!

Zorg voor voldoende ontspanning

Last but not least: slaap voldoende en zorg voor voldoende ontspanning gedurende de dag. Want 1 ding is zeker: als je moe bent sta je al 10-0 achter. Dan is het veel moeilijker om ongezonde verleidingen te weerstaan. Vind je het lastig om voldoende ontspanning te nemen? Plan je ontspanning dan in! Bedenk wat jou ontspanning geeft, bijvoorbeeld wandelen, in bad gaan, een boek lezen, etc. en zet het in je agenda. Leg vooral ook je telefoon weg om nog beter te kunnen ontspannen.

Aanmelden online meeting

Dit waren een aantal tips. Wil je nog meer weten over het aanleren van gezonde gewoontes? Meld je dan aan voor de online meeting 'Snack met groenten en fruit je middagdip eruit? - De zin en onzin van de middagdip'. Tijdens deze online meeting vertellen diëtiste Liesbeth Smit en gedragsonderzoeker Roel Hermans meer over de middagdip en hoe je een gezonde gewoonte aanleert. Ze geven praktische tips mee en een stappenplan! Dit mag je dus niet missen.