Hoe word je een verspillingsvrije held?

Wist je dat groenten en fruit op de nummer 3 en 4 staan van producten waar we qua voedselverspilling het meeste winst op kunnen behalen? In totaal kunnen we in Nederland wekelijks 1.2 miljoen kilo groente en 1 miljoen kilo fruit van de afvalbak redden! Maar hoe doe je dat? Speciaal voor de verspillingsvrije week die deze week van start is gegaan, geven we tips hoe je een echte verspillingsvrije held wordt!

Koken met restjes

Gebruik de Koken met restjes tool op Veggipedia als je restjes groente of fruit over hebt. Je vult een of meerdere groente- of fruitsoorten in die je thuis nog hebt liggen. De tool geeft je vervolgens een bijpassend recept. Je kunt natuurlijk ook je eigen recept bedenken met de restjes die je over hebt!

Bewaar op de juiste manier

Op Veggipedia vind je per groente en fruit waar je ze het best kunt bewaren. Zo houd je ze zo lang mogelijk goed en verspil je minder! Vruchtgroenten zoals aubergine, komkommer, tomaat, paprika en avocado kunnen niet goed tegen de kou. Hier bederven ze sneller. Bewaar ze dus buiten de koelkast. Veel tropische vruchten zoals bananen en citrusvruchten bederven ook sneller door de kou. 

Verspillingsvrije weekmenu's

Volg een van onze weekmenu's met recepten van foodbloggers Francesca Kookt, Brenda Kookt, Simone's Kitchen en Gezonde Dutchies. Zij hebben bij het maken van deze menu's rekening gehouden met voedselverspilling. Overige ingrediënten van recepten worden gebruikt in een volgend recept gedurende de week. Zo eet je alle groenten en fruit die je hebt gekocht op! Dat is nog eens duurzaam! Alle recepten van de weekmenu's kun je ook los vinden door bij recepten te filteren op 'weekmenu' bij de filter 'speciale wensen'. Je kunt natuurlijk ook je eigen verspillingsvrije weekmenu maken.

Koop slim

Groenten en fruit koop je slim in door ze in afgepaste hoeveelheid in te kopen. Koop als dat kan twee keer per week verse groenten en fruit en reken van tevoren uit hoeveel je van elk nodig hebt. Reken op 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag per persoon. Als je in een huishouden van 4 personen leeft, dan koop je voor drie dagen 2*4*3 = 24 stukken fruit. En je koopt 250 gram*4*3 = 3 kilo groenten. Je kunt natuurlijk ook groenten en fruit uit de diepvries kopen, die kun je langer bewaren. Dan hoef je minder vaak naar de winkel én dat scheelt weer voor je portemonnee.

Ga voor Kleur prijsvraag

Speciaal voor de Verspillingsvrije week zetten we deze week een aantal prijsvragen uit. Ga naar @gavoorkleur op Instagram of Facebook en geef de juiste antwoorden in een comment. Zo maak je kans op een verspillingsvrije JA-NEE koelkaststicker en een eetmaatje! Tip: gebruik Veggipedia.nl om te zoeken naar de juiste antwoorden.