Horecava 2020: veel vegan, weinig veggie

Mensen meer groenten en fruit laten eten moet nu toch een makkie zijn, plantaardig eten is helemaal hip toch? Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat ik dat hoor, dan zou ik een lucratieve inkomstenbron hebben. 'Dat is wel zo', zeg ik dan, 'maar plantaardig betekent niet per sé meer groenten en fruit. Dat werd dit jaar nog maar eens benadrukt op de Horecava.

Bij binnenkomst was het vrij snel duidelijk; 2020 wordt een goed jaar voor veganisten. Volgens de organisatie ProVeg was er nooit eerder zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten. Beckers lanceerde hun vegan frikandel (meh), Remia deelde friet met ei-vrije mayo uit (lekker) en natuurlijk kon je de inmiddels befaamde Beyond Burger proeven (niet mijn smaak, maar veel mensen vinden ze heerlijk). Niet zo vreemd dat de grote bedrijven op deze trend inspringen, want plantaardig eten is helemaal hip dus big business, toch?

Waar zijn de groenten?

Dat maakt het extra vreemd dat groenten en fruit nauwelijks te bekennen zijn op de jaarlijkse horeca vakbeurs. Het Veggie and Fruit Paviljoen van vorig jaar was al omgedoopt tot Veggie en Vegan Paviljoen en ook daar waren groenten en fruit ondervertegenwoordigd. En dat terwijl bedrijven die actief zijn in de foodservice in 2019 elf procent meer verse groenten en fruit hebben gekocht, aldus branchevereniging GroentenFruit Huis. De inkoop van groentemixen steeg zelfs met een kwart. Je zou dus zeggen dat er wel kansen liggen, mits de groenten- en fruitsector de krachten weet te bundelen. Alleen zo kun je volgens mij tegen het geweld van alle snackfabrikanten op.    

Verrassing: gerookte zalm van wortel

Dat betekent overigens niet dat er geen mooie kleurrijke verassingen waren. Onze stagaire Merel Dubbeldam had zich heel stoer opgegeven met de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchgerecht voor de Catering. Zij maakte haar heerlijke Dubbel-bammetje, een verassende sandwich met o.a. druiven en alfalfa. Helaas heeft ze niet gewonnen, maar ze heeft wel duidelijk de boodschap aan de aanwezigen meegegeven: fruit kan prima op brood. Haar medekandidaat van cateraar Albron had ook een geweldig concept bedacht: een broodje 'gerookte zalm' van wortel. Ik vond het echt lekker en nauwelijks van echte gerookte zalm te onderscheiden.

Kortom: er was op de Horecava weinig veggie en veel vegan. Ik heb overigens helemaal niks tegen vegan. Het is mooi dat die vegan producten er zijn, maar ook daar moet nog wel een slag worden gemaakt om het ook echt gezond te maken. De pulled oats waren bijvoorbeeld zo zout dat je een liter water nodig had en de vegan frikandel droop van het vet. 

Op zoek naar vegan recepten die wel in een gezond voedingspatroon passen? Kijk dan eens bij de Vegan filter op onze receptenpagina.