In de spotlight: de patisson

Wat is een patisson? Hoe maak je 'm klaar? En hoe moet je een patisson bewaren?

We krijgen geregeld leuke berichtjes en nuttige feedback van de Veggipedia fans (Veggifans? Veggilovers? Veggiologen?). Zo kregen we laatst een mailtje van Lilian. "Jullie hebben een mooie website, maar ik mis 1 belangrijke groente: de patisson! Ik koop het soms in de supermarkt maar meestal kweek ik het zelf", aldus Lilian.

Een patisson? Er gaat bij ons niet direct een lampje branden. Tijd om te bellen met diëtist, online kindervoedingsexpert en groente en-fruitkenner Patricia Ploeger.

Hoi Patricia, wat is een patisson?
De patisson is net als de pompoen een vruchtgroente. Pattisons zijn wit, groen of geel en zijn ongeveer 15-20 cm groot. In Nederland wordt de patisson ook wel tulbandpattison genoemd. De pattison levert, net als de meeste andere groente, weinig calorieën.

Hoe maak je een patisson klaar?
Was de patisson. Halveer deze en verwijder de schil. Verwijder de zaadjes met een lepel of mesje. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Alleen bij een jonge patisson met dunne schil is schillen niet nodig.

En dan?
Daarna kun je de patisson net als andere pompoensoorten gebruiken; bijvoorbeeld in een stoofschotel, roerbakschotel, curry of lekker lang grillen in de oven.

En hoe moet je een patisson bewaren?
Bewaar patissons op een koele (12-15°C) droge plek. Niet kouder dan 8°C bewaren. Dan zijn ze enkele weken houdbaar.  Gebruik je een deel van de patisson? Dek het snijvlak af met huishoudfolie en bewaar het restant in de koelkast.  De patisson kun je ook invriezen. Wel kort vlak voor invriezen blancheren (kort verhitten).

Bedankt Patricia!
Graag gedaan. Je kunt deze informatie ook terugvinden op de Veggipedia Patisson pagina. Wil je meer weten over mij? Kijk dan op Gezond Eten voor Je Kind. 

---------------------

Mis jij nou, net als Lilian, nog meer soorten groenten of fruit? Of heb je een betere naam bedacht voor Veggipedia gebruikers? Mail dan naar info@nagf.nl of laat het ons weten op Facebook.