Is het altijd duurzamer om lokale groenten en fruit te kopen?

Je staat in de supermarkt en hebt groenten en fruit op je boodschappenlijstje staan. Je hebt de keuze uit appels uit Nederland en bananen uit Ecuador. Je vindt het belangrijk om duurzaam te leven dus je kiest voor de appels. Want lokale groenten en fruit zijn altijd duurzamer. Maar klopt dit wel? Wetenschapper Tessa Avermaete legt het uit in een video van de Universiteit van Vlaanderen.

Het antwoord is: nee, lokale groenten en fruit zijn niet altijd duurzamer.

Hoe komt dat?

Een kwart van de CO2 in de wereld wordt uitgestoten door voedsel. Het transport van voedsel zorgt voor maar 6 procent van de CO2 uitstoot. De overige 94 procent van deze CO2-uitstoot komt door bevoorrading (12 procent), vlees en vis (31 procent), gewassen (27 procent) en landgebruik (24 procent). Transport heeft dus maar een relatief klein aandeel in de CO2-uitstoot van voedsel.

"Voor het klimaat zou het beter zijn als we voedsel verbouwen daar waar het dat het meest efficiënt kan. Zelfs als dat 5.000 kilometer van hier is", zegt Tessa Avermaete. Efficiënt verbouwen betekent dat je een hoge opbrengst hebt per hectare grond. Dit bereik je door voedsel te verbouwen op grond dat van nature geschikt is en waar we zo zuinig mogelijk om kunnen gaan met natuurlijke hulpbronnen. Zo verspil je zo min mogelijk water en put je de bodem niet uit. Ook kunnen er dan zo min mogelijk pesticiden gebruikt worden en zo min mogelijk energie.

Groenten en fruit die we in Nederland efficiënt kunnen laten groeien zijn bijvoorbeeld appels, peren, bloemkool en rabarber. De grond en het klimaat in Nederland zijn hier geschikt voor. Voor bijvoorbeeld bananen en avocado's is dit niet het geval.

Kunnen we dan niet beter stoppen groenten fruit van ver eten?

Het antwoord is wederom 'nee'. Want als we alleen maar lokaal voedsel zouden eten, dan zou ons dieet behoorlijk eenzijdig zijn. Bij een slechte oogst zouden we zelfs honger lijden. Bovendien hebben we in Nederland niet genoeg landbouwgrond om voldoende voedsel te produceren voor alle Nederlanders.

Als we landbouw efficiënt inzetten, dan kunnen we grond besparen en daar bomen planten. Dat helpt pas echt bij het verminderen van de CO2 uitstoot en het stimuleren van de biodiversiteit.

Je kunt er natuurlijk wel op letten om geen groenten en fruit van ver te kopen die op dat moment in Nederland (of een andere land dichtbij) groeien.  

Op Veggipedia kun je per groente en fruit zien wanneer ze uit Nederland en/of uit het buitenland verkrijgbaar zijn. 

Bekijk hier de video met de volledige uitleg van wetenschapper Tessa Avermate.