Is komkommer fruit of groente?

Het is een van de meest gestelde vragen als het over komkommers gaat: 'is komkommer nou fruit of groente?' Het antwoord lijkt simpel, maar dat is het niet helemaal. Het ligt er maar aan vanuit welke hoek je het bekijkt. Want hoe zit het nu precies?

Plantkunde: komkommer is fruit

Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Groenten bestaan juist uit andere delen van een plant zoals de stelen, wortels of bladeren. Een komkommer groeit uit een bloem en bevat zaadjes die kunnen worden gebruikt voor het kweken van nieuwe komkommers. De komkommer is dus botanisch gezien fruit.

Tuinbouwkunde: komkommer is groente

Binnen de tuinbouwkunde is de vuistregel: alles wat aan een kruidachtige plant groeit is groente, alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Komkommers groeien aan een kruidachtige plant en zijn daarom tuinbouwkundig gezien groente.

Daarnaast wordt in de tuinbouwkunde de plant die verloren gaat bij gebruik onder de groenteteelt geschaard. De komkommerplant is een eenjarige plant. Ook daarom is de komkommer een groente binnen de tuinbouwkunde.

Culinair: komkommer is zowel fruit als groente

Op culinair gebied is het minder eenduidig. Het onderscheid tussen groenten of fruit is hier gebaseerd op de smaak, textuur en toepassing. De knapperige schil en milde smaak van komkommer maken hem zeer geschikt voor gebruik in hartige recepten als salades, maar ook in spannende zoete combinaties met vruchten als bessen of meloen. Meestal wordt de komkommer echter wel als groente gebruikt.

Dus: is komkommer fruit of groente?

Het antwoord is dus: beiden. Het hangt er maar net vanaf welke definitie je voor groenten en fruit gebruikt. Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit. Op Veggipedia kun je komkommer ook terugvinden bij de groenten.

Overigens zijn komkommers niet de enige vruchten die we tot de groenten rekenen. Zo vallen de vruchten tomaat, paprika en cougette bijvoorbeeld ook onder de groenten. Dit zijn de zogenaamde  vruchtgroenten.