Jongeren eten onvoldoende groenten en fruit

Minder dan de helft van de kinderen eet dagelijks groenten en in het voortgezet onderwijs eet slechts een derde van de jongeren dagelijks fruit. Er zijn grote verschillen zijn tussen basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben over het algemeen minder gezonde eetpatronen dan scholieren van groep 8 van de basisschool.

Dit blijkt uit het rapport 'Gezondheid en Welzijn van Scholieren', de Nederlandse tak van het rapport Health Behaviour in Schoolaged Children 2017. Het onderzoek wordt sinds 2001 elke 4 jaar uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Naarmate middelbare scholieren ouder worden, ontbijten zij minder vaak, eten ze minder vaak fruit en drinken ze vaker frisdrank. Driekwart van de scholieren heeft een gezond gewicht. In vergelijking met andere landen doet Nederland het daarmee zeer goed. Maar in de afgelopen 16 jaar is er vrijwel niks veranderd. Overgewicht onder jongeren neemt niet af en een appel mee naar school is nog steeds niet cool.

Bron: Agf.nl