Koken met de kracht van verbeelding

Op het toneel heeft Veggieblogger Nancy Lentjes leren improviseren en dat toverde het kind in haar weer naar boven. Improviseren is ook een beetje spelen. Heel vroeger, toen groep 1 en 2 nog kleuterschool heette, maakte Nancy met de kracht van verbeelding en een oude metalen lepel de mooiste taarten van vochtig zand en voelde ze zich de meesterbakker van de zandbak.

Om drukke supermarkten te vermijden laat ik één keer per week de boodschappen komen. Dat is voor een slechte planner als ik best lastig. Ik heb echt geprobeerd om het goed te doen met recepten en lijstjes maar het lukt mij niet om dat vol te houden. Ik houd mij niet aan mijn voorgenomen recepten en naar mate de voorraad slinkt, word ik steeds meer gedwongen te improviseren. En eigenlijk vind ik dat het allerleukst.

Ik haal de producten die ik nog in huis heb voor mijn geest en ga denken welke ik bij elkaar kan gebruiken. Soms raadpleeg ik het internet of kijk ik op Veggipedia, maar meestal weet ik ongeveer wel wat bij elkaar past. Het gaat vaak om een groentelade vol resten en wat vis of vlees in de vriezer. Als het buiten lekker guur is maak ik een stamppotje van allerlei groenten. Laatst heb ik daar kleine stukjes appel doorheen geroerd en dat was verrassend lekker.

Succesvolle creatie

Vorige week was een dag voor de nieuwe boodschappen zo'n beetje alles op. Dat gold ook voor de aardappelen, rijst en pasta. In de groentelade bevonden zich een gehavende paprika, een halve courgette, een stuk kool, een ui, een zoete aardappel en een stronk broccoli. Die heb ik in stukjes gesneden. Van citroensap, sojasaus, knoflook, honing, sambal en gember heb ik een sausje gemaakt. De groenten heb ik met een beetje olie besprenkeld en op een bakplaat uitgestrooid. Daarover heb ik sesamzaadjes en het sausje gegoten en de plaat in de oven geschoven. Voor mij was het gerecht compleet maar ik wist dat ik er met alleen groenten bij mijn vriend niet mee weg zou komen. Zo kwam ik op het idee om het laatste kwartiertje twee stukken diepvries zalm met wat marinade op de groenten te leggen. Dat werd een groot succes. Vriend riep zelfs dat Teriyaki met vis nog lekkerder is dan met kip. Een gezonde en makkelijke maaltijd en dat terwijl ik tijdens het snijden van de groenten nog niet echt wist wat het ging worden.

Spelen in de keuken, dat maakt een lange dag in huis helemaal goed. De ervaring van een volwassene en de verbeelding van een kind kunnen een meester-kok van je maken!

Veggieblogger: Nancy Lentjes