Meten is weten

Denk jij dat je elke dag voldoende groenten eet? Grote kans dat je ernaast zit. Hoe kunnen we onze eigen groenteconsumptie beter inschatten?

Blog van Karin Bemelmans, coördinator bij het NAGF en groot fan van groenten en fruit.

Het is recent weer eens bevestigd: vraag aan consumenten hoeveel groenten ze eten en meer dan 40% beweert dat ze echt voldoende groenten binnenkrijgen. Toch haalt slechts 6% de aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag. Ik begrijp dat veel mensen het verkeerd inschatten. Wie weet er nu hoeveel een bloemkool weegt en hoeveel groenten je dan op hebt als je die met drie personen hebt opgegeten? Als je denkt dat je doorgaans wel voldoende groenten eet voel je geen urgentie om meer met groenten aan de slag te gaan.

Voor mij was het dragen van een 'Fitbit', een horloge dat je stappen telt, echt een eyeopener. Ik vond van mezelf dat ik best regelmatig beweeg: ik kom zeker één keer per week op het strand, loop op mijn oppasdag achter de kinderwagen, zet mijn auto op de verre parkeerplek en met het shoppen loop ik toch ook… Maar bij lange na haal ik niet die 70.000 stappen per week. Daarvoor moet ik echt veel meer aan de slag. Trots ben ik als ik het wel haal, dan krijg ik van mijn horloge zelfs applaus. Hoe zou het zijn als een groentenfruitfitbit bestond om elkaar te stimuleren de aanbeveling echt te halen? Nu nog een droom maar wellicht ooit werkelijkheid.

Tot die tijd zijn er een aantal andere middelen die ons kunnen helpen. Zo heeft het Voedingscentrum bijvoorbeeld de groentemeter waarmee je zelf kunt berekenen hoeveel groenten je hebt gegeten op een dag. Wat ook heel handig is: de vermelding van de hoeveelheid groenten per persoon in een recept. Dat zou ik graag zien in alle supermarktbladen, bij online recepten en in al die prachtige kookboeken.

Ook bij de aankoop van groenten en fruit kunnen we al een handje geholpen worden. Op panklare producten kan zeker de hoeveelheid groenten per portie komen te staan. Bij losse producten kan op de schapkaartjes bijvoorbeeld vermeld worden dat één aubergine gemiddeld 400 gram is. In de bedrijfskantine kan bij het bakje salade staan hoeveel gram erin past. En ja, ook op de menukaart in de horeca zou de hoeveelheid groenten een plek kunnen krijgen. Je ziet bij een steak toch ook de hoeveelheid in grammen staan?

Ik roep niet op om door te slaan en de hele dag met een weegschaal je groenten te wegen, maar een iets reëler beeld van wat we echt naar binnen werken (131 gram per dag) maakt de urgentie voor grotere porties tastbaarder.