Omdenken met groenten en fruit

Dit is niet alleen een crisisperiode maar ook een tijd van omdenken. Omdenken is van een probleem een kans maken. Dat is nu wel handig want alles is anders dan normaal. Althans, anders genoeg om de automatische piloot een poosje met verlof te sturen.

Veggieblogger: Nancy Lentjes

Zo doe ik nu hooguit één keer per week boodschappen, zo laat mogelijk in de avond. Dan is de winkel leeg. Daarmee houd ik die anderhalve meter om mij heen vrij van medemensen maar loop ik ook tegen minder goed gevulde schappen. De versafdeling wordt tegen die tijd nauwelijks bijgevuld wat de groente- en fruitkeuze beperkter maakt.

De keuze tussen minder mens en minder aanbod of meer mens en meer aanbod is snel gemaakt. Eigenlijk is dat best lekker rustig en ook leuk. Het betekent dat ik het creatieve deel van mijn kookbrein in beweging moet zetten. Ieder verzetje in deze rare tijd is van harte welkom.

Met een weekvoorraad moet ik koken met de dingen die ik heb. Ik ga met mijzelf de uitdaging aan om nog langer dan een week met deze voorraad te doen. Zo was het aanbod bij Super afgelopen vrijdag een beetje ouderwets: veel kool, bonen, wortelen en aardappelen (die zijn inmiddels weer voorradig).

Ik kocht dus, in tegenstelling tot wat ik normaal in zou slaan, veel harde groenten en een enorm net perssinaasappelen. In ieder geval producten die je redelijk lang kunt bewaren. Ik ben nu mijn eigen super en shop dagelijks in mijn koelkast. De dingen die als eerst op moeten leg ik op de keukentafel en met behulp van mijn smartphone zoek ik daar een recept bij. Of ik bedenk zelf iets.

Gisteren was dat een pilav met uien, snijbonen, een blik tomaten, kipfilet en venkel van vorige week. Aan het eind van de week wordt dat hutspot met gebakken uien. Ik heb al lekkere recepten met bonen van Veggipedia geplukt en als ik ingrediënten mis, kijk ik in mijn eigen supermarkt en bedenk ik een alternatief. Bruine bonenschotel met pittige witte kool kan ook best met witte bonen en die halve rode kool die ik nog heb liggen. En als alles op is, maak ik broccoli uit de vriezer met pittige sinaasappelsaus. Pittig eten in pittige tijden en een wedstrijdje met mezelf met hulde aan iedereen die ervoor zorgt dat mijn koelkast zo lekker vol kan zijn.

Nog een tip: wil je net als ik gaan shoppen in je eigen koelkast, maar heb je geen inspiratie? Op de receptpagina van Veggipedia kun je invullen welke groenten en/of fruit je nog hebt liggen en krijg je direct een heerlijk recept. Handig toch?