Tips voor eerste groente- en fruithapje voor je kind

Voor veel ouders is het een bijzonder moment: het eerste hapje voor hun kleine spruit. Een echte mijlpaal waarbij groenten en fruit natuurlijk niet mogen ontbreken. Groente- en fruithapjes zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens erg kleurrijk en makkelijk te bereiden. Toch zijn veel ouders onzeker over het geven van het eerste hapje. Hieronder het antwoord op een paar veel gestelde vragen.

Wanneer kun je voor het eerst oefenhapjes geven?

Een baby van 4 tot 6 maanden mag voor het eerst gaan smullen van zijn of haar eerste groente- en fruithapje. Soms geeft een baby zelf al aan dat hij klaar is voor het eerste hapje. In dat geval maken ze smakkende geluidjes of kijken ze het eten uit je mond. Je kunt het beste beginnen met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes te geven. Hiermee ga je door totdat je kind 8 maanden is.

Wat kun je als oefenhapje geven?

Eigenlijk kun je als hapje alle gezonde producten geven die je zelf ook eet. Dat kan bijvoorbeeld een geprakt hapje zijn van groenten of fruit. Als het hapje te droog is kun je er eventueel water bij toevoegen. Het is belangrijk om in het begin hapjes te geven met een zachte smaak. Dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding minder groot.

Welke groente- en fruitsoorten vallen in de smaak bij baby's?

Banaan, peer, perzik en meloen zijn populaire fruitsoorten voor in een babyhapje. Natuurlijk kun je ook andere soorten fruit uitproberen! Van de groenten zijn bloemkool, boontjes, broccoli, doperwtjes, pompoen en wortels erg populair. Zo kun je een hapje maken van gepureerde broccoli met doperwtjes: gezond en kleurrijk! Want jong geleerd is oud gedaan toch?

Bron: Voedingscentrum.