Verspakketten: zijn ze echt zo makkelijk?

Je herkent het waarschijnlijk wel. Na een lange dag werken of studeren heb je vaak geen zin meer om uitgebreid te koken. Laat staan om in de supermarkt alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Daar heeft een genie iets op bedacht: verspakketten met groenten. Je ziet ze tegenwoordig in bijna alle supermarkten. Misschien heb je ze zelfs wel eens gekocht of is het inmiddels jouw standaardkeuze. Zelf heb ik ze wonderbaarlijk genoeg nog nooit geprobeerd. Hoog tijd voor verandering! Zijn die verspakketten echt zo makkelijk? We gaan het thuis uitproberen.

In alle soorten en maten

Mijn vriend gaat op pad voor de boodschappen. Hij houdt van groenten (behalve tomaat), maar vindt het bedenken en bereiden van een groenterijk gerecht vaak ingewikkeld. In onze supermarkt zie je de verspakketten direct bij binnenkomst al staan. Je hebt ze in alle soorten en maten. Van Italiaanse lasagne tot Thaise groene curry. Een breed assortiment, want er is veel vraag naar. Wist je dat het aantal verspakketten met bijna 40% is toegenomen het afgelopen jaar?

Op aanraden van een collega wilden we kiezen voor de Mexicaanse burrito's. Ik krijg een telefoontje van mijn vriend: het Mexicaanse verspakket is op. Een hongerige man die iets niet kan vinden in de supermarkt: die moet daar zo snel mogelijk weg. 'Neem maar iets wat je lekker lijkt.' Ik ben benieuwd waar hij mee thuiskomt.

Aan de slag

Het is de roti met sperziebonen geworden (€4,49). Bereidingstijd: 40 minuten. We maken de kartonnen verpakking open en tot onze verbazing komt er een flink portie groenten uit. Met een beteuterd gezicht wijst mijn vriend naar de 5 tomaten en zegt: 'dat is dus 5x vies.'

De eerste tien minuten zijn we vooral bezig met het fijnsnijden van de groenten. Al die kleine stukjes groenten bij elkaar: een lekker kleurrijk geheel. En alle groenten zien er ook nog eens goed uit. We lopen qua bereidingstijd op schema. Ik moet toegeven: het gaat allemaal wel erg makkelijk met zo'n verspakket. Dat één op de drie huishoudens verspakketten koopt kan ik me goed voorstellen.

Aan tafel!

Een lekkere geur van roti kruiden komt ons tegemoet. Hoog tijd om het gerecht te proeven. We nemen een hap en komen tot de conclusie dat we het allebei erg lekker vinden. En die 5 tomaten? Ik heb hem er niet meer over gehoord.

Onze mening over verspakketten? We zijn aangenaam verrast. Je kiest makkelijk een recept, hebt alle ingrediënten gelijk bij elkaar en houd geen groenten over na bereiding. Nog een pluspunt: verspakketten zijn vaak een stuk goedkoper dan alle ingrediënten los bij elkaar.

Wil je meer weten over verspakketten? Dan vind je dit artikel van de Consumentenbond misschien wel interessant.