Verspilling van groente & fruit: minder is meer?

Als we met z'n allen kleinere porties groenten en fruit kopen, halen we dan onze dagelijkse hoeveelheid wel?

Ze zeggen dat je uit elke fase van je leven een of twee vrienden overhoudt. Ik hou uit elk dieet in mijn leven een of twee recepten over. De pastasalade van Sonja Bakker, het "sorbetijs" van de Weight Watchers (gewoon even diepvriesframbozen roeren door de magere kwark) en de pittige hutspot van de EGA (Eerste Goudse Afslankclub).

Bij die laatstgenoemde vervang je de aardappelen deels door knolselderij en pastinaak. God-de-lijk. Maar. Je koopt hiervoor een hele knolselderij. Daar heb je voor twee personen hoogstens de helft van nodig, anders overheerst de smaak. De andere helft snijd je in grove stukken en leg je in een bakje in de koelkast. Vervolgens staat dit  een week in de koelkast totdat je het bakje openmaakt en de lucht je ongeveer direct vloert. Zonde, nu moet het wel weg.

Meer mensen delen blijkbaar mijn probleem. De trendgoeroe 's voorspellen al voor 2020 dat we vooral kleinere hoeveelheden groenten en fruit willen kopen zodat we minder weg hoeven te gooien.

Een mooi streven, minder weggooien. Maar nu komt het. Als we met z'n allen kleinere porties gaan kopen, eten we dan wel genoeg groenten en fruit? Want dat doen we nu al niet; slechts 6% van de Nederlandse bevolking haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit.

Dat is lastig om te zeggen. Aan de ene kant zou je met genoeg variatie van kleinere porties een heel eind moeten komen aan je dagelijkse hoeveelheid. Dit zie je al terug in de maaltijdpakketten, waar de groenten steeds aandoenlijkere proporties krijgen maar door de hoeveelheid aan verschillende groenten je toch nog steeds een prima portie binnen krijgt. 

Anderzijds kan ik natuurlijk ook gewoon wat meer variëren met mijn knolselderij. Ik zou bijvoorbeeld die andere helft de volgende dag in een stevige soep kunnen verwerken. Of poffen in de oven (jammie!). Toch, dat vergt planning; niet bepaald mijn sterke kant.

Het komt dus eigenlijk neer op welke strategie het beste bij jou past: kleinere hoeveelheden met veel verschillende soorten groenten en fruit of minder verschillende soorten groenten en fruit met veel verschillende toepassingen. Of een combinatie van beiden. Het is allemaal prima als je maar lekker veel groenten eet en zo min mogelijk weggooit.

Volg je trouwens @gavoorkleur al op Facebook en Instagram? We hebben om de maand een speciale "anti-verspillings" week waarin we met een soort groente of fruit aan de slag gaan voor de hele week, zodat je niks hoeft weg te gooien. Ik volg zelf trouwens ook @samentegenvoedselverspilling voor nog meer inspiratie.

Ben je benieuwd welke food trends nog meer worden voorspeld voor 2020? Lees dan hier verder

Blog van Kim van Luijk, tuindersdochter en fervent jojo-er. Communicatieadviseur bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.