Waarom is jackfruit een goede vleesvervanger?
Dankzij de juicy smaak en de bite van vlees, maak je van jackfruit de allerlekkerste vegetarische/veganistische gerechten. Benieuwd wat jackfruit is en waar het vandaan komt? Rootzz of Nature neemt je mee in de wereld van jackfruit!
Wat is jackfruit?
Jackfruit is een stekelige exotische vrucht die zijn oorsprong vindt in India. Deze vrucht groeit aan 30 meter hoge bomen en heeft een groengele kleur. Het is ‘s werelds grootste vrucht en kan maar liefst 40 kilo wegen!
Je kan deze vrucht zowel rijp als onrijp gebruiken in de keuken. Jong onrijp jackfruit heeft een heerlijke vlezige textuur die ervoor zorgt dat de vrucht goed smaken opneemt. Dat maakt jong jackfruit ideaal om plantaardige vleesvervangers van te maken. Rijp jackfruit kun je als ieder ander fruit direct eten. De smaak is vergelijkbaar met ananas en mango.
Wij van Rootzz of Nature vonden deze vrucht zo bijzonder, dat we de jackfruit mee naar Nederland namen. Zo begon ons avontuur!
Inmiddels hebben we de pure jackfruit gebruikt in een aantal kant-en-klare vegan gerechten, zoals een pulled Jackfruit BBQ en een Curry. Maar ook vleesvervangende producten als burgers, balletjes en stukjes hebben we op de markt gebracht en zijn een groot succes.
Onze producten zijn verkrijgbaar binnen Retail en landelijke groothandels waaronder Ready to Eat.
Voor meer informatie en inspiratie ga naar Rootzzofnature.nl
Vegan kapsalon met jackfruit
Ingrediënten (4 personen)
- 300 gram Rootzz of Nature Jackfruit Original
- 1 teentje knoflook
- 1 gele of rode paprika
- 1/2 rode peper
- 150 ml water
- 800 gram zoete aardappel friet (uit de oven)
- Peper & zout
- Olijfolie
- 1.5 eetlepel Shoarma kruidenmix
Toppings:
- Spinazie slamelange met rode bieten
- Kiemgroenten
- Limoen partjes
Knoflooksaus (optioneel):
- 1 knoflook teen, uitgeperst
- Plantaardige yoghurt
- Verse bieslook
Bereiding (60 min.)
STAP 1
Spoel de jackfruit af onder de kraan en laat goed uitlekken in een vergiet. Pel de knoflook en snijd fijn. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd het in blokjes.
STAP 2
Meng in een grote kom de jackfruit met de shoarma kruiden en 3 eetlepels olijfolie. Roer goed door en zet apart.
STAP 3
Bak de zoete aardappelfrieten in 25-30 minuten af in de oven (check de bereidingstijd op de verpakking).
STAP 4
Verhit een koekenpan en verwarm hierin de gemarineerde jackfruit en gedurende 3 minuten. Voeg optioneel wat water toe.
STAP 5
Meng voor de knoflooksaus 4 eetlepels plantaardige yoghurt met de uitgeperste knoflook en verse bieslook. Zet apart.
STAP 6
Serveer de zoete aardappelfrieten op een grote schaal. Leg hier de slamelange op, schep hier de vegan shoarma overheen, top af met met de paprika en de kiemgroenten. Lepel hier eventueel de knoflooksaus overheen.
Yummy, eet smakelijk!
Wil je graag meer inspiratie om jackfruit te verwerken in maaltijden? Bekijk dan andere recepten om heerlijke gerechten te maken met jackfruit.