Waarom kun je groenten beter stomen dan koken?

Groenten kun je op verschillende manieren bereiden. Veel mensen koken hun groenten, maar je kunt ze beter stomen. We leggen je uit waarom.

Groenten zitten boordevol goede stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals vitaminen en mineralen. Maar als je groenten (te lang) kookt, dan kook je de vitaminen en mineralen kapot. Dat is natuurlijk zonde! Om deze stoffen te behouden kun je de groenten beter stomen. En nog een pluspunt: de smaak blijft ook beter behouden.

Hoe stoom je groenten?

Stomen is het garen van eten met waterdamp. Dit kun je doen je doen met een speciale stoompan die bestaat uit een pan (met deksel) en een stoommandje die er precies in past. Een speciale stoompan is niet perse nodig, je kunt ook een normale pan en een vergiet gebruiken. Eerst doe je een klein laagje water in de pan en leg je de groenten in het stoommandje. Vervolgens doe je de deksel op de pan en breng je het water aan de kook. Om goed te kunnen stomen is het belangrijk dat de deksel op de pan zit.

Nog een laatste tip: stoom de groenten niet te lang. Hoe korter je stoomt, hoe meer voedingsstoffen er behouden blijven.

Op Veggipedia vind je per groente hoe lang je het moet stomen.