Welke groenten en fruit zijn het meest gezond?

Dit is een vraag die vaak gesteld word. Zo ook door het Belgische Voedingsinformatiecentrum NICE. Zij schreven een artikel over supergroenten en -fruit waarvoor ze een aantal wetenschappelijke bevindingen op een rijtje zetten. Hun conclusie is wat wij al jaren communiceren: Ga voor Kleur! Oftewel: eet zo veel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit. Elke groente- en fruitsoort heeft haar eigen samenstelling aan gezonde stoffen en door af te wisselen krijg je het hele palet binnen.

Rode bietensap

Er wordt beweerd dat rode bietensap de sportprestatie zou verbeteren. Wat is hier van waar? Er zijn een aantal studies bij gezonde volwassenen die aantonen dat rode bietensap de nitraat- en nitrietconcentraties in het bloed verhoogt met als gevolg de vorming van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is een belangrijke stof die ervoor zou zorgen dat de mitochondriën ('energiefabriekjes') in de spieren efficiënter werken. Dat zou de sportprestatie verbeteren. Maar hier is nog onvoldoende bewijs voor.

Blauwe bessen

De blauwe bes wordt gezien als een echte superfood. Dit komt door de grote hoeveelheid polyfenolen die het bevat, waaronder diverse flavonoïden. Deze beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en alzheimer. Ook hier is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Broccoli

Broccoli bevat vergeleken met andere groenten een hele hoop voedingsstoffen zoals voedingsvezels, foliumzuur, en diverse andere vitamines. Ook bevat broccoli het stofje sulforafaan dat een anti-carcinogene (beschermend tegen kanker) werking zou hebben. Ook hier is nog onvoldoende hard bewijs voor.

250 gram groente en 200 gram fruit

Hoewel er voor bovenstaande losse groenten en fruit geen evident bewijs is dat ze gezondheidsvoordelen hebben, is er wel veel bewijs dat dagelijks voldoende groenten (250 gram) en fruit (200 gram) eten goed is voor je gezondheid. Het verlaagt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde typen kanker en diabetes type 2.

Daarom schrijft het Voedingscentrum op haar website: "Groente en fruit eten is goed voor de gezondheid. Er is niet één groente die alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen."

Conclusie: Ga voor kleur en zorg voor zo veel mogelijk verschillende groenten en fruit op je bord! Zo houd je je lichaam in de beste conditie.

Bekijk hier het artikel van NICE voor meer informatie ook over appels, wortels en kolen.

Ga hier naar de website van Ga voor Kleur.

Bron: NAGF