Ze zijn er weer: Het Nederlandse aubergineseizoen gaat van start!

Het is weer zover! Het officiële Nederlandse aubergine seizoen gaat van start. Vanaf nu liggen de Nederlandse aubergines weer in de winkels. Deze veelzijdige paarse groente wordt tegenwoordig veel gebruikt in de Nederlandse keuken en verdient daarmee een speciaal plekje in het hart van elke Nederlander. Bekend Nederlands professioneel darter en tevens groot aubergine fan, Dirk van Duijvenbode, hoopt dat mensen de groente vaker gaan verwerken in hun maaltijden. De bekende darter is door zijn werk bij een aubergine teler een echte ambassadeur van de prachtige paarse groente geworden.

Eind februari worden de allereerste jonge aubergines geoogst in Nederlandse kassen. Deze Hollandse aubergines liggen vanaf begin april volop in de winkels. Niet veel mensen weten dat er een Nederlands aubergine seizoen is. De paarse groente is namelijk het hele jaar door te koop in de supermarkt. Hierdoor is het moeilijk te zien wanneer de ‘echte’ Nederlandse aubergine in de schappen te vinden is. “Wij hopen dat wanneer mensen weten dat er een Hollands aubergine seizoen is, de Nederlandse aubergine groeit in populariteit. Het zou geweldig zijn als iedereen net zo van de Nederlandse aubergine gaat houden als wij” zegt teler Ted van Luijk.

Aubergenius

Dirk van Duijvenbode, met de bijnaam ‘Aubergenius’, heeft zelf de eerste Nederlandse aubergines geoogst. Dirk hoopt op meer aandacht voor het Nederlandse aubergine seizoen. Hij roept daarom alle Nederlanders op om meer aubergines te gaan eten: “Aubergines zijn ontzettend veelzijdig en natuurlijk heel erg lekker. Daarnaast zijn aubergines goed te gebruiken als vleesvervangers. Qua structuur, maar ook qua verzadiging. Een aubergine geeft je gelijk een vol gevoel. Ik eet het liefst zo vaak mogelijk aubergine en varieer daarom met veel verschillende recepten. Mijn favoriete recept is toch wel Griekse moussaka met lekker veel aubergine”.

Het paarse goud

De veelzijdigheid van deze heerlijke groentesoort is niet te ontkennen. De grote hoeveelheid vezels die een aubergine bevat, zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen extra goed worden opgenomen. Daarnaast zit de aubergine bomvol met vitamines en mineralen (magnesium en foliumzuur). Deze paarse held is niet alleen heel gezond, hij is ook nog eens heel erg lekker in veel verschillende gerechten. De Nederlandse aubergine is van begin april tot en met eind oktober te koop in de Nederlandse supermarkten. Kijk voor meer informatie op www.aubergine.nl.

Recept: Griekse moussaka met paprika en aubergine

Zin in dat echte vakantiegevoel? Haal Griekenland in huis met deze heerlijke ovenschotel. Moussaka is een echt authentiek Grieks gerecht met lekker veel groenten. Super gezond en ook nog eens heel makkelijk te maken. Win-win dus!

Foto: Aubergine8

Ingrediënten

2 aubergines
2 paprika's
400 gram aardappelen
500 gram rundergehakt
2 eetlepels tomatenpuree
2 theelepels oregano
25 gram boter
25 gram bloem
250 milliliter melk
100 gram geraspte belegen kaas
1 teentje knoflook
4 eetlepels olie
1 ui

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes.
3. Pel en snipper de ui fijn. Pers de knoflook. Snijd de aubergines in plakken.
4. Schil de aardappelen, kook deze in ca. 20 minuten beetgaar en snijd ze in plakjes.
5. Bak de gehakt in een koekenpan met 1 eetlepel olie het gehakt in ca. 5 minuten rul. Fruit de ui, knoflook, paprika, tomatenpuree en oregano ca. 5 minuten mee.
6. Bak in een andere koekenpan in de overige olie de plakken aubergine in ca. 3 minuten bruin.
7. Smelt de boter in een pan en verwarm de bloem, zout en peper al roerende ca. 1 minuut mee. Voeg de melk en kaas toe en roer tot de saus gebonden is. Verdeel de aardappel, het gehakt, de aubergine, saus en kaas in lagen in de ovenschaal en bak deze ca. 25 minuten in de oven.

Veggieblogger: Aubergine8