Zo wordt groenten eten een feestje voor kinderen!

Wij zijn Spoony, een food startup met een duidelijke missie: kinderen met plezier méér, vaker en gevarieerder groenten laten eten. Dit doen we door lekkere producten, bomvol groenten te maken. Wij houden ons dagelijks bezig met het ‘gezond verleiden’ van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. We zien dat niet alleen ouders hier baat bij hebben, ook kinderen kunnen groenten eten leren waarderen. Ja echt waar, ook de kleintjes die bij elke hap spinazie hun hoofd wegdraaien. Wij delen graag een aantal van onze learnings met je, zodat jij thuis geen groente weigeraar meer hebt!

Het oog wil ook wat

Eerlijk is eerlijk, de aversie tegen groenten zit ‘m vaak in de presentatie. Van een bord gekookte bietjes gaat menig kinderhart niet sneller kloppen. Maar als je gekookte bietenplakjes uitsteekt met vrolijke hartjes en sterren-vormpjes dan is het vaak andere koek! Spoony zorgt dat het oog ook nog eens gestreeld wordt door onze vrolijke, kleurrijke verpakkingen waarbij groentenheld Spoony centraal staat. 

Spelletjes

Dé manier om kinderen nieuwe smaken te laten proeven, is door groenten eten te koppelen aan spelletjes. Die niet voor- of na maar tijdens het eten gespeeld kunnen worden. Om een spelletje te winnen, moet natuurlijk het héle bordje vol groenten op. Ha! Uiteraard willen we tijdens het avondeten liever een goed gesprek aan tafel, maar voor het 4-uurtje is dit dé uitkomst en dubbele winst: er zit overdag al een flinke hap groenten in én het groentenmoment wordt een feestje!

Zelf aan de slag

Het is bewezen dat kinderen eten lekkerder vinden wanneer ze het zelf hebben gemaakt. Dus huppakee, schortje aan en koken maar. Met onze Doe-het-zelf pakketten duiken kinderen zelf met een heerlijk kindvriendelijk recept de keuken in. Vol vrolijke illustraties en natuurlijk een bijpassend eetspelletje. Op deze manier leren ze nieuwe smaken proeven, ontdekken en waarderen. En wij ouders kunnen het van een afstandje in de gaten houden, ook weleens fijn toch?!

Groenten in de ochtend

De Nederlandse eetcultuur is zo ingericht dat het eten van groenten vaak pas ‘s avonds plaatsvindt. Best gek eigenlijk, want je dagelijkse portie groenten is in de ochtend of middag nét zo lekker! Verwerk groenten als pompoen en wortel in het ontbijt, stop wat gezonde snackjes in de broodtrommel en vervang de boterhammen eens voor een groenterijk soepje.

Jong geleerd is oud gedaan

Wist je dat 1 op de 8 kinderen in Nederland overgewicht of obesitas heeft? En dat 85% van de kinderen dagelijks veel te weinig groenten eet? Kinderen die op jonge leeftijd te zwaar worden, hebben later een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat is even slikken! Daarom is het juist nú belangrijk om onze kinderen op te voeden met gezonde voeding. Hoe eerder hoe beter.

De eetvoorkeuren van kinderen worden op jonge leeftijd ontwikkeld. Een gezonde voedselomgeving voor kinderen creëren is dus van groot belang. Het aanbod van ongezonde snacks is enorm en vliegt ons dagelijks om de oren. Zonde, want juist hierin zitten veel te veel suikers, ongezonde vetten en zout. Kortom: een gezond verschil moeten we echt zelf maken. 

Ben je benieuwd naar de producten van Spoony? De Voetbalbroodjes, Slurp Soep, Kindersoepen, Spelletjes Pasta en Dippies zijn momenteel verkrijgbaar bij online supermarkt(app) Crisp en de Jumbo. We mogen je nu zelfs een mooie korting én gratis Voetbalbroodjes aanbieden via https://crisp.nl/code/spoony. Ook werken we nauw samen met diëtisten, kinderopvangen, bso’s en kinderartsen. Met als doel om kinderen een eerlijke start voor een gezonde toekomst te geven. Doe jij ook mee?

Klik hier voor meer informatie over Spoony.

Spoony – Lotte van der Hart en Phaedra Mensen