Geef kleur door.

Elke dag minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit eten; Nederlanders komen er nauwelijks aan. Met onze groente- en fruitconsumptie bungelen we zelfs onderaan in Europa. Terwijl de afgelopen tijd ons heeft geleerd hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Tijd voor actie. Samen kunnen we van 2021 het jaar maken waarin we elke dag, elke maaltijd en elk moment kleuren met groenten en fruit. 

 

Geef kleur aan elke maaltijd.

Van je ontbijt tot je avondeten, van traktatie tot borrelhap; hoe vaker je op een dag groenten en fruit eet, hoe gezonder en duurzamer het is.

Voor een gezonde, duurzame wereld.

2021 is het Internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit. Een jaar waarin wereldwijd aandacht is voor het belang van groenten en fruit. Het is goed voor onze gezondheid, maakt ons weerbaar tegen virussen en past in een duurzamer voedingspatroon. Hoe meer groenten en fruit we in onze omgeving zien, hoe meer we ervan eten. Maar die omgeving verleidt ons vooral tot ongezonde keuzes. Daarom roepen we met deze campagne gemeenten, instellingen, bedrijven én consumenten op om te zorgen dat er overal en op elk moment groenten en fruit beschikbaar zijn voor iedereen. 

“Wat we geleerd hebben van COVID-19 is hoe belangrijk gezond leven is. En daar hoort ook goed en gezond eten bij. - Diederik Gommers

Doe mee en geef kleur door.

Hoe meer gezonde keuzes we tegenkomen, hoe vaker we ervoor kiezen. Belangrijk is dus dat we onze omgeving kleuren met groenten en fruit. Het goede nieuws: als we naast onze avondmaaltijd en die ene appel tussendoor ook op andere momenten groenten en fruit eten, komen we heel snel aan de aanbevolen hoeveelheid.

1. Zorg dat je niet om kleur heen kunt.
Een fruitmand op tafel, worteltjes in de koelkast, snoeptomaatjes op het aanrecht of in de lunchbox; zien is eten!

2. Geef kleur aan elke maaltijd.
Je eet sneller genoeg groenten en fruit als je het elke dag toevoegt aan je ontbijt, lunch en tussendoortjes. En waarom maar 1 soort groenten bij je avondmaaltijd? Extra kleur is extra gezond.

3. Geef kleur aan het feestje.
Op bezoek? Geef kleur! Met een doosje aardbeien in plaats van een fles wijn wens je iemand pas echt gezondheid. Buurtbarbecue of picknick? Vergeet niet de salade en neem groenten mee om te grillen.

4. Trakteer met kleur
Jarig? Verras je collega’s, klasgenoten of voetbalteam met snoepgroenten, groentetaart of aardbeien gedipt in chocolade (en spikkels).

5. Vraag om kleur
Vraag of je werkgever de koekjes bij de vergadering en de snoeppot op de balie kan vervangen door groenten en fruit. Vraag je sportclub om groenten en fruit in de kantine. Bedenk waar je kleur mist en vraag erom.

6. Combineer alle kleuren.
Het is niet alleen leuk om te variëren met verschillende kleuren groenten en fruit, het is ook erg gezond. Eet dus zoveel mogelijk verschillende kleuren, zo weet je zeker dat je goed bezig bent.

7. Haal alles uit kleur
Groenten en fruit eten past in een duurzamer eetpatroon. Restjes over? Maak een kleurrijke soep of pastasaus en vries het fruit in voor een smoothie.

 

Partners van Geef Kleur Door

Food Cabinet
GroentenFruit Huis
Nationaal Actieplan Groenten en Fruit
Stichting Goeie Grutten
Rijk Zwaan
Nature's Pride
Koninklijke Vezet
Bakker Barendrecht
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Fruitmasters
Fruit Vooruit
The Greenery
Oxin Growers
Limburgs Land- en Tuinbouwbond
LTO Noord
LTO Nederland
ZLTO
Glastuinbouw Nederland
Staay Food Group
UNICEF
Maag Lever Darm Stichting
Fruit op je Werk
Arts en Leefstijl

Geef kleur door is een initiatief van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van het Internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit.