Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Als de lange steel nog aanwezig is, snijd hem helemaal af tot ca. 10 cm van de bodem. Dat stukje steel is ook lekker als je hem goed schilt. Knip bruine puntjes van de bladeren en verwijder de bovenste bladeren, ze zijn meestal taai.
Besprenkel breek- of snijvlakken altijd met citroensap. Als je dit niet doet wordt de artisjok snel bruin.
De artisjok in voldoende water ca. 15 tot 40 minuten koken (afhankelijk van de grootte). Probeer één blaadje los te trekken. Gaat dat makkelijk? Dan is de artisjok gaar.
Bij het eten van de hele artisjok blaadje voor blaadje van de artisjok plukken en het zachte vruchtvlees onderaan het blad eruit zuigen.
De laatste binnenste blaadjes en het ‘hooi’ verwijderen en niet opeten. De bodem kun je wel eten.
Bereidingstijden
Koken: 15 - 40 minuten (afhankelijk van de grootte, als de blaadjes gemakkelijk loslaten is de artisjok gaar)
Grillen: 30 minuten (kleine artisjokken)